Hogere omzet, lagere winst voor chipmaker ASML

Foto ANP/ Koen Suyk

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft de afgelopen drie maanden een hogere omzet geboekt dan over dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zag de omzet stijgen van 1,23 miljard euro naar 1,32 miljard euro, een stijging van 7 procent, zo blijkt uit de derdekwartaalcijfers. Wel daalde de nettowinst tot 193 miljoen euro, bijna 30 procent lager dan vorig jaar.

De lagere winst was vooral toe te schrijven aan hogere onderzoeks- en ontwikkelingskosten. De resultaten zijn volgens ASML volgens verwachting. Het bedrijf profiteert van de groeiende vraag naar chips voor mobiele telefoons en geheugenchips.

Voor het aankomende kwartaal verwacht ASML een omzet van 1,8 miljard euro en een brutomarge van 43 tot 44 procent. Over het hele jaar verwacht de chipmachinefabrikant een omzet van 5,2 miljard euro, inclusief het dit jaar aangekochte Cymer. Dat komt overeen met de na het vorige kwartaal bijgestelde omzetverwachting. De verwachte omzet werd toen hoger geschat vanwege toenemende orders. Daarbij was toen echter nog geen rekening gehouden met de overname van branchegenoot Cymer.

    • Frank Huiskamp