Het lukt niet om me acht uur te concentreren

Illustratie Tjarko van der pol

Een kantoormedewerker (31) van een zorginstelling heeft moeite zich te concentreren. „Ik heb lang in de horeca gewerkt. Daar lukte het altijd prima om acht uur achter elkaar bezig te zijn. Nu ik op een kantoor werk, heb ik het gevoel dat acht uur per dag productief zijn achter een bureau onmogelijk is. Nu ben ik bang dat ik de minst productieve ben. Hoe kan ik dit oplossen?”

„Je kunt niet acht uur aan een stuk geconcentreerd werken”, zegt Taco Oosterkamp. Hij is expert op het gebied van productiviteit en schreef het boek Elke dag je hoofd en inbox leeg. „In de horeca is heel veel afwisseling, dan ben je wel de hele tijd bezig, maar niet met één ding.” Oosterkamp hanteert zelf de regel van vijftig minuten concentratie en dan verplicht tien minuten pauze. Zorgen maken om collega’s die meer werk verzetten, is vaak niet nodig. „Ik kan in twintig minuten een tekst schrijven, veertig minuten uit het raam staren en dan meer waarde voor het bedrijf hebben dan iemand die een uur mail wegwerkt.” Oosterkamp heeft talloze tips om de concentratie te verhogen, waaronder omgevingsprikkels. „Voor de ene taak is het goed om prikkels te verminderen, maar er is ook werk waar omgevingsgeluid juist fijn is. Zo kun je op Spotify cafégeluid afspelen voor betere concentratie.”

Martijn Arns denkt dat het gebrek aan concentratie ook aan slaap kan liggen. De biologisch psycholoog is directeur van onderzoeksinstituut Brainclinics. „Vaak heeft concentratie en aandacht met slaap te maken. ADHD kan deels worden veroorzaakt door een slaapprobleem. Als je bij kinderen met slaapapneu de amandelen knipt, kan ADHD deels verdwijnen. Aandachtsproblemen kunnen ook te maken hebben met je bioritme. Er zijn avondmensen die niet op een vroeg tijdstip kunnen slapen. Als zij wel ’s ochtends op hun werk moeten zijn zullen ze zich minder goed kunnen concentreren. Uit onderzoek blijkt dat een uur slaaprestrictie per dag in de loop van weken vergelijkbare aandachtsproblemen oplevert als ADHD. En mensen merken dat zelf nauwelijks.” Motivatie is ook een belangrijke factor. „Als het me interesseert, kan ik de hele dag papers lezen. Maar als het me niet boeit, ben ik veel sneller afgeleid.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst