Foto’s met boodschap

Doen // fotografie Cryptstagram The Barbarian Group cryptstagram.com/

Privacy is een ouderwets concept, mede dankzij PRISM. Het inspireerde The Barbarian Group tot het maken van Cryptstagram. Ook geïnspireerd door foto-app Instagram maakte het kunstcollectief een programma om in het geheim berichten te sturen door middel van foto’s. Gebruikers uploaden een plaatje op Cryptstagram en kiezen uit filters met namen als ‘NSA’ of het Orwelliaanse ‘Doublespeak’ om het beeld te vervormen. In dat beeld kan een versleutelde boodschap worden geplaatst. Die boodschap is alleen te lezen door mensen in bezit van het wachtwoord. Het gaat The Barbarian Group niet om een statement, maar om actuele thema’s als privacy en de surveillancestaat een plek te geven in de kunst.

    • Hans Klis