Fluorescerend antibioticum laat bacteriën in het lichaam opgloeien

Bacteriële infectie in een muis
Bacteriële infectie in een muis Foto Nature communications

Bacteriële infecties zijn in het lichaam met ‘lichtgevende’ antibiotica zichtbaar te maken. Een internationaal team onder leiding van Groningse onderzoekers beschrijft deze nieuwe techniek vandaag in Nature Communications.

De Groningers willen de techniek gebruiken om in een vroeg stadium bacteriële infecties te detecteren rond implantaten zoals hartkleppen, kunstheupen en -knieën. De bacteriën kunnen dan met antibiotica bestreden worden, voordat ze een taaie film op het implantaat vormen.

De onderzoekers koppelden een fluorescerend molecuul aan het antibioticum vancomycine. Vancomycine hecht zich aan de celwand van grampositieve bacteriën die vaak lichaamsimplantaten infecteren.

Zodra het hybride molecuul met laserlicht wordt belicht, zendt het nabij-infraroodlicht met een golflengte van 800 nanometer uit. Dit licht is met het blote oog niet te zien. En is buiten een lichaam detecteerbaar. Een infraroodcamera kan de plek van infectie zichtbaar maken.

De Groningers hebben de techniek getest in levende muizen en in kadavers. De volgende stap is om het fluorescerende antibioticum op bijwerkingen te testen. In de nu verschenen publicatie zijn infecties tot een centimeter diep in het lichaam zichtbaar gemaakt. De onderzoekers schrijven dat geavanceerder detectietechnieken ook infecties veel dieper in het lichaam zichtbaar kunnen maken.