Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Eigen Veerdienst Terschelling blijft ook na januari varen

De terminal van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen.
De terminal van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen. Foto ANP / Robin Utrecht

De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) blijft ook na 1 februari varen. Dat liet de veerdienst vandaag weten. Eerder op de dag meldde het bedrijf al naar de rechter te stappen om zich te verzetten tegen het besluit van staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) om de veerdienst naar het waddeneiland niet langer toe te staan.

Mansveld schreef gisteren aan de Tweede Kamer dat de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) niet meer van Harlingen naar Terschelling mag varen. Rederij Doeksen, die de concessie heeft verkregen om het vervoer naar het waddeneiland te verzorgen, kan volgens haar financieel niet overleven als de goedkope veerdienst EVT ook blijft varen.

Doeksen is door de overheid verplicht om ook in minder drukke periodes, zoals in de winter, af te varen. De EVT vaart alleen als het druk is, waardoor de prijzen lager zijn. Het besluit van Mansveld gaat in februari in.

De EVT noemt de beslissing van Mansveld voorbarig en onrechtmatig. Rond de kwestie loopt nog een procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. “Het is bijzonder ongebruikelijk dat de staatssecretaris vooruitloopt op een beslissing van dit hoogste bestuursrechtscollege door nu al exclusiviteit te verlenen”, aldus het bedrijf.

De veerdienst stelt verder al eerder te hebben aangeboden bij te springen als Doeksen zoals aangekondigd de winterdienstregeling zou versoberen. “Tot nu toe is op dat aanbod niet ingegaan”, aldus de veerdienst. “De staatssecretaris heeft zelfs nog nooit overleg gevoerd met EVT alvorens deze beslissing te nemen.”

(Novum)