Een portret van een geplaagde zwarte vrouw

None

Zien Docu

Holland Doc: Alice Walker, Beauty in Truth

Nederland 2, 22.55-00.05u.

Biografisch portret door Pratibha Parmar van Alice Walker, de strijdlustige activiste maar vooral schrijfster van The Color Purple, de roman over een geplaagde jonge zwarte vrouw uit een zwarte machocultuur in een door blanke racisten gedomineerde wereld.

Alice Walker (Georgia, 1944) was de jongste in een arm gezin met acht kinderen. Toen ze acht jaar was, werd ze door een broertje met een luchtdrukgeweer beschoten, waardoor ze aan een oog blind raakte. Tijdens haar studententijd raakte ze betrokken bij de burgerrechtenbeweging en na haar afstuderen in 1965 hielp ze in Mississippi bij het opzetten van programma’s voor kiesregistratie, sociale zekerheid en kinderzorg. Tijdens haar studie schreef ze korte verhalen en poëzie. In 1970 verscheen haar eerste roman, The Third Life of Grange Copeland.

Voor The Color Purple (1982) kreeg ze onder meer een Pulitzerprijs. Het min of meer biografische boek was een commercieel succes, ondanks of misschien wel dankzij de onderwerpen die het aansneed: verkrachting, incest, homoseksualiteit. Het werd succesvol verfilmd. De op de film gebaseerde musical stond vanaf december 2005 ruim twee jaar lang op Broadway.