Amsterdam Dance Event vandaag van start: hier kun je nog naartoe

Het Amsterdam Dance Event (ADE), dat vandaag van start gaat, komt traditioneel op een goed moment. Oktober. Regen. Een vlucht uit de dagelijkse routine is voor velen zeer welkom. Wij zetten een aantal nog niet uitverkochte opties voor je op een rij. Want de komende vijf dagen staat Amsterdam in het teken van elektronische muziek.

David Guetta tijdens ADE vorig jaar in The Sand. Ook dit jaar draait hij in The Sand, vrijdag 18 oktober, met van Nederlandse bodem Dj Chuckie en Showtek. Foto ANP / Ferdy Damman
David Guetta tijdens ADE vorig jaar in The Sand. Ook dit jaar draait hij in The Sand, vrijdag 18 oktober, met van Nederlandse bodem Dj Chuckie en Showtek. Foto ANP / Ferdy Damman

Het Amsterdam Dance Event (ADE), dat vandaag van start gaat, komt traditioneel op een goed moment. Oktober. Regen. De zomer voelt lang geleden en de winter moet nog komen. Kortom: een vlucht uit de dagelijkse routine is voor velen zeer welkom. Wij zetten een aantal nog niet uitverkochte opties voor je op een rij. Want de komende vijf dagen staat Amsterdam in het teken van elektronische muziek.

Het is de achttiende editie van ADE en ook dit jaar is het evenement weer groter gegroeid. Het is het grootste clubfestival ter wereld. Van de driehonderdduizend bezoekers komen er zo’n zestigduizend uit het buitenland. Op tachtig locaties in Amsterdam worden zo’n driehonderd feesten gegeven, waarbij clubs en programmeurs alles uit de kast halen. Op een paar verloren uren na is er tot en met zondag geen moment dat je nergens in Amsterdam kunt feesten (en zelfs op die verloren uren wordt er ongetwijfeld in huiskamers verder gedanst).

Wat maakt ADE bijzonder? Vrijwel alle grote namen zijn aanwezig. Carl Cox, Dj Sneak, Richie Hawtin, Tiësto, David Guetta, om er maar een paar te noemen. En vrijwel alle subgenres zijn vertegenwoordigd. House, techno, elektro, trance - als er maar een synthesizer of sampler aan te pas komt. Maar ook onbekendere en minder grote Nederlandse dj’s staan op het programma. Platenlabels organiseren eigen avonden om te laten horen wat ze in huis hebben.

Om nog even op die grote namen terug te komen: ADE is traditioneel ook het moment dat de nieuwe fameuze DJ top 100 bekend wordt gemaakt, van het Britse tijdschrift DJ Mag. Dat gebeurt zaterdag in de RAI. Momenteel staat Armin van Buuren op de eerste plaats (net als in 2007, 2008, 2009 en 2010). Nederlandse dj’s zijn sowieso goed vertegenwoordigd in de lijst, die door middel van stemmen tot stand komt. Ook Tiësto en Afrojack staan in de top 10.

De aftermovie van ADE 2012:

Dance is jarig

Wat ADE dit jaar extra feestelijk maakt, is het 25-jarige jubileum van de dance. Ter ere daarvan is het koffietafelboek Mary Go Wild gemaakt, waarin de geschiedenis en ontwikkeling van elektronische muziek in Nederland wordt beschreven: van underground muziekstroming via nieuwe stijlen en subgenres tot een van de grootste exportproducten van Nederland.

NRC-redacteur Rolinde Hoorntje schreef een hoofdstuk in het boek over de dance-economie:

“In tien jaar is de groep danceliefhebbers gegroeid van 2.380.000 naar bijna drie miljoen mensen. Het economische belang groeide mee: van 488 miljoen euro in 2002 naar 587 miljoen euro in 2012. Die groei is te danken aan de explosieve stijging van het aantal festivals in Nederland en het aantal dj-optredens in het buitenland. Wereldwijd is het economische belang van dancemuziek 2,7 miljard euro. Nederland staat daarmee internationaal gezien op de twaalfde plaats.”

Voor wie nog geen kaarten heeft

Sommige evenementen zijn al maanden van tevoren uitverkocht, maar voor wie nog geen kaarten heeft valt er nog genoeg te kiezen. NRC zette een aantal opties op een rij:

 • Funkineven verpakt vanavond in club Trouw oude tracks in een vernuftig nieuw jasje waardoor hij ongeoefend oren meekrijgt maar de muziekliefhebbers ook aan boord houdt. Hij draait op de Colors avond waar ook Julio Bashmore uit Bristol en Amsterdammer Cinnaman zijn te horen.
  Luister naar Funkineven- Heart Pound op Spotify
 • Organisator DGTL heeft drie verschillende avonden in de oude, industriële Scheepbouwloods in Amsterdam-Noord, waarvan er één nog niet is uitverkocht. Aan de namen ligt het niet. Onder meer de Duitse producer DJ Koze, die zich deze zomer op Lowlands bewees, draait morgen. Ook Israëliër Guy Gerber en de experimentele, vernieuwende producer Four Tet treden op (die laatste draait live).
  Luister naar DJ Koze - Royal Asscher Cut op Spotify
 • Wie wil dansen op het IJ kan vrijdag naar ADE op de Valrave in Undercurrent. Met onder andere electrodj Felix Da Housecat en de Amerikaanse tranceproducer Mauro Picotto, die een aantal radiohits scoorde.
 • Luister naar Mauro Picotto - Komodo op Spotify
 • Er is genoeg te doen op zaterdagochtend. Voor wie nog niet naar huis wil of juist liever vroeg begint (er worden ook wekkers gezet voor afterparty’s). Zoals het befaamde Breakfast Club dat nu drie jaar bestaat. Drie zalen techno en deep house in de Melkweg, van 7 uur ‘s ochtends tot 17 uur. Mathew Jonson & Minilogue spelen drie uur live, verder onder andere Levon Vincent en Awanto3.
  Luister naar Awanto3 - Pregnant op Spotify
 • De Berlijnse Fritz Kalkbrenner, die we vooral kennen van Sky and Sand dat hij met zijn broer Paul produceerde, staat zondag in de Gashouder als onderdeel van zijn wereldtournee. Zijn muziek kenmerkt zich door aanstekelijke melodieën en invloeden uit de soul en hiphop. De avond heeft een bescheiden tijdschema (van 7 tot 1) en is dus ook geschikt voor wie maandag gewoon weer aan de werkweek begint.
  Luister naar Fritz Kalkbrenner - Wes op Spotify.
 • Wie geen zin heeft naar Amsterdam af te reizen: Boiler Room streamt live vanaf ADE. Het concept is simpel: een draaitafel, een dj, dansend publiek en een webcam. Donderdag op je computer onder andere Tom Trago, die zijn nieuwe, diep elektronische album The Light Fantastic ten gehore brengt, William Kuam Djoko en Kid Sublime.

Voor wie niet (alleen) wil dansen

ADE is behalve feesten en dansen ook een conferentie en cultureel evenement met discussieavonden en exposities over dance. Gratis: op Museumplein hangen uitvergrote foto’s uit het boek Mary Go Wild over 25 jaar dancegeschiedenis.

Dit was ook het jaar waarin In Extase in première ging, een documentaire van Ruud Pelgrum waarin hij probeert te achterhalen waarom dj’s dansvloeren uren in vervoering kunnen brengen. Met onder andere Sandrien, Joris Voorn en Joost van Bellen. De film is vandaag en vrijdag te zien in De Melkweg.

Dit overzicht is verre van compleet. Het volledige programma vind je hier. En kijk vooral ook naar de tien bijzondere, industriële locaties die 3voor12 op een rij zette.

  • Mirjam Remie