Disneys entertainmenttechnologie

Films die tekstberichten uitzenden. Een automatische cartoongenerator die zelfs de stijl van een tekenaar kan nadoen. Entertainmentgigant Disney heeft een eigen onderzoekpoot, Disney Research, waar uitvindingen worden gedaan die kunnen helpen mensen te amuseren.

Op de Siggraph-conferentie dit jaar in Californië liet Disney zien hoe in het geluid van een film tekst kan worden gecodeerd, die kan worden opgevangen door een app in de mobiele telefoons van het kijkende publiek.

Een andere demonstratie op Siggraph betrof portrettekenen en het imiteren van de stijl van tekenaars. Disney heeft nu software die portretten kan tekenen en dat kan doen in de stijl van een bepaalde artiest.

Vorige week presenteerde Disney Research een techniek om op aanraakschermen reliëf te suggereren - niet voor de ogen van de gebruiker maar voor zijn vingers. Op dezelfde manier kan ruwheid worden gesimuleerd. Google Maps voor blinden is op die manier niet ver meer.

Dank zij webcams (of Microsofts onvolprezen Kinect) kun je bij veel games tegenwoordig gewoon je lijf gebruiken om een spel te controleren. Een bal op het scherm retourneer je bijvoorbeeld met een armzwaai. Jammer is dat je de mep tegen de tennisbal niet voelt. Disney heeft een techniek ontwikkeld die hierin kan voorzien.

    • Herbert Blankesteijn