Dick Advocaat nieuwe trainer AZ, tekent tot einde seizoen

Dick Advocaat, hier nog op een persconferentie als trainer van PSV. Foto ANP/ Desiree Schippers

Dick Advocaat wordt de nieuwe trainer van AZ. Hij volgt de plotseling ontslagen Gertjan Verbeek op. Advocaat tekent tot het einde van het seizoen, zo meldt de club op zijn website.

Hij wordt later vandaag gepresenteerd bij de Alkmaarders. AZ staat op dit moment op een negende plaats in de Eredivisie, op vijf punten van koploper FC Twente. In de Europa League staat de club op een gedeelde eerste plaats in de poule.

Voor de 66-jarige Advocaat wordt het de tweede keer dat hij AZ onder zijn hoede heeft. In het seizoen 2009-2010 was hij al eens vijf maanden trainer van de ploeg, na het vertrek van Ronald Koeman. AZ werd toen vijfde in de competitie en mocht Europees voetbal spelen.

Na vertrek bij PSV: denk niet dat ik nog club ga trainen

De laatste trainersklus van Advocaat was bij PSV. Daar vertrok hij na het vorige seizoen, waarin hij met de Eindhovenaren tweede werd. Philip Cocu volgde hem op. Advocaat gaf bij zijn vertrek bij PSV nog aan dat hij het trainerschap fysiek niet meer aan zou kunnen. Daarnaast zei hij dat hij niet dacht nog een club te zullen gaan trainen.

Voordat hij bij PSV aan het werk ging, was Advocaat coach van het Russische elftal. Tijdens het EK van vorig jaar werd de ploeg, na een flitsend begin, uitgeschakeld in de groepsfase.

Verbeek verrassend ontslagen

Gertjan Verbeek werd eind september door AZ na 3,5 jaar verrassend ontslagen. De club presteerde op dat moment goed in de competitie en in de Europa League. Maar volgens AZ ontbrak de chemie tussen Verbeek en de spelersgroep en was zijn positie niet te handhaven. Martin Haar vervult momenteel tijdelijk de trainersfunctie.

Volgens Bild zou Bundesligaclub 1. FC Nürnberg interesse hebben in Verbeek, mocht eerste keus Marcel Koller, nu bondscoach van Oostenrijk, niet beschikbaar zijn. Op die geruchten wil Verbeek niet reageren, schrijft de NOS, maar hij benadrukt dat hij altijd al gezegd heeft graag een keer in de Bundesliga te willen werken.

    • Frank Huiskamp