Senaat VS bereikt compromis over shutdown en schuldenplafond

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner vandaag.
De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner vandaag. Foto AFP / Alex Wong

Er is een akkoord tussen de Republikeinen en Democraten in de Senaat, waarmee een einde gemaakt kan worden aan de shutdown en de dreiging van een default: het niet meer kunnen voldoen aan financiële verplichtingen. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nog wel over het akkoord stemmen.

Als beide kamers van het Congres akkoord zijn, hoeft alleen Obama zijn handtekening er nog onder te zetten. Het lijkt erop dat dat allemaal vandaag nog gaat gebeuren. Om 21.00 uur Nederlandse tijd praten de Republikeinen leiders in het Huis over de deal.

De overheid zou, als het akkoord erdoor komt, in elk geval tot 15 januari weer open kunnen en de regering zou in elk geval tot 7 februari weer geld kunnen lenen.

Shutdown en default - wat is het precies?

Het gaat momenteel over twee kwesties in de VS:

  • De shutdown, waarvan de deadline 1 oktober was. De datum waarop de twee kampen het eens moesten zijn over de begroting voor het nieuwe fiscale jaar. Er was op die datum geen overeenkomst, waardoor de shutdown een feit was: 800.000 ambtenaren kunnen al 16 dagen niet aan het werk omdat alle niet-essentiële overheidsdiensten op slot gingen. De overheid kan weer open als er alsnog een akkoord tussen Republikeinen en Democraten is over de begroting.
  • Het schuldenplafond, dat vóór 17 oktober, morgen dus, moet worden verhoogd. Vandaag moeten de partijen een akkoord hebben over het verhogen van het schuldenplafond. Is die deal er niet, dan kunnen de VS geen geld meer lenen en dus financiële verplichtingen niet nakomen. De financiële markten zijn onrustig onder de naderende deadline, kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde gisteren dat de VS hun AAA-rating kunnen verliezen als het zo doorgaat. Het Congres heeft alleen vandaag nog om het schuldenplafond te verhogen.

Wat is een shutdown precies? Dat legt dit filmpje uit: