De schuldencrisis? Volg T-Bill 912795Z87

Vergeet de bekendste beursindices. De koers van een tot nu toe onbekende obligatie geeft aan hoe zenuwachtig de beurzen zijn over het schuldenplafond in de VS.

De graadmeter van de crisis rond het Amerikaanse schuldenplafond is niet de Dow Jones-index of de AEX-index.

Iedereen die wil weten hoe de financiële markten het verloop van de onderhandelingen in Washington beoordelen, moet nu de koers van een tot voor kort onbetekenende obligatie volgen. Het is een Treasury Bill, ook wel T-Bill genoemd. Het ding heeft geen naam, alleen een nummer: 912795Z87.

Onder nummer 912795Z87 hangt een lening van 120 miljard dollar die de Amerikaanse overheid afsloot op 18 oktober 2012. Deze lening loopt morgen, een jaar later, af. Dan verwachten de houders van deze T-Bill – grote beleggers zoals banken en pensioenfondsen – hun geld terug te krijgen. Normaal gesproken is dat een administratieve handeling waarvan op de beurs er elke dag tientallen plaatsvinden. Op de Amerikaanse obligatiemarkt gaan vele honderden miljarden rond, allemaal nodig om de staatsschuld van 16.669 miljard dollar te financieren.

De grote vraag is nu: heeft de Treasury, het Amerikaanse ministerie van Financiën morgen nog genoeg geld om de houders van T-Bill 912795Z87 terug te betalen? Volgens minister van Financiën Jacob Lew loopt de overheid tegen een grens aan. Kan er nog een nieuwe T-Bill op de markt gebracht worden om de huidige schulden af te betalen? Als er geen akkoord is tussen de Republikeinen en Democraten over het ophogen van het schuldenplafond wordt dat moeilijk.

Wat de overheid precies in kas heeft is niet exact bekend. Je moet de markten niet wijzer maken dan ze zijn. De verwachting is dat lening 912795Z87 nog wel kan worden terugbetaald – gisteren werd er namelijk nog volop geleend. Het cash-management van de Amerikaanse overheid gaat gewoon door, ondanks de patstelling op Capitol Hill. Vandaag haalt de Treasury 68 miljard dollar aan schuldpapier op, is de verwachting.

Maar dat is vandaag. Handelaren vertellen aan persbureau Bloomberg dat beleggers minder belangstelling hebben dan normaal voor deze vorm van kortlopende obligaties. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de politieke situatie.

En als de crisis deze week nog niet tot wanbetaling leidt? Dan komt het probleem volgende week in volle omvang terug. Op 24 oktober loopt namelijk een van de vele volgende T-Bills af. Dan gaat het om 93 miljard dollar.

Eigenlijk kan niemand geloven dat Republikein John Boehner en zijn Democratische tegenpool Harry Reid het probleem niet oplossen. Zelfs de analisten van kredietbeoordelaar Fitch, die gisteren waarschuwden voor een afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid, gaan daar vanuit. Daarom is het op de financiële markten relatief rustig, ook vanochtend. Alles behalve de grote Kladderadatsch. Wanneer die wel komt? Hoe die eruit ziet? Niemand weet het. Volg dit etmaal lening 912795Z87: hoe hoger de rente, hoe groter de paniek.

    • Jan Meeus