CPB: begrotingsakkoord doet begrotingstekort met 700 miljoen oplopen

De fractieleiders van D66, SGP, VVD en PvdA tijdens de presentatie van het vrijdag gesloten begrotingsakkoord.
De fractieleiders van D66, SGP, VVD en PvdA tijdens de presentatie van het vrijdag gesloten begrotingsakkoord. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Door het vrijdag gesloten begrotingsakkoord loopt het begrotingstekort in 2013 en 2014 op met 700 miljoen euro. In de jaren 2015-2017 verslechtert het begrotingstekort met 600 miljoen euro. Dat blijkt uit de doorrekening vanmorgen die het CPB heeft gepubliceerd.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet de begroting voor volgend jaar direct na het akkoord doorrekenen. Eerder schreef NRC al dat het akkoord een gat slaat van 650 miljoen euro in de begroting van dit jaar. Als het niet lukt daar dekking voor te vinden komt het tekort dit jaar mogelijk niet op de door het CPB voorspelde 3,2 procent, maar op 3,3 procent uit, en volgend jaar op 3,4 procent.

NRC-redacteur Erik van der Walle twittert:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Zoals verwacht neemt CPB korting van prijsbijstelling (inflatiecorrectie) voor ministers niet mee als bezuiniging: nog te vaag #cpb

De precieze hoogte van het tekortpercentage hangt mede af van de gevolgen van het akkoord voor de economische groei. De berekeningen daarover heeft het CPB nog niet af. Deze cijfers verschijnen morgen pas. Dan wordt ook duidelijk wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid en de koopkracht. Het CPB kwam vandaag vast met deze cijfers op aandringen van de Kamer, die vandaag debatteert over het akkoord.

Van der Walle:

“Het belangrijkste is dat het CPB de tariefsverlaging in box 2 voor bedrijven, en de verwachte inkomsten die dat oplevert, accepteert. Het CPB zegt weliswaar dat het ‘gedragseffect’ onzeker is, maar ze tellen het toch mee. Had het CPB dat niet gedaan, dan was dat vervelender geweest want het gaat om een bedrag van 1,2 miljard euro.”

Het is volgens Van der Walle nog even afwachten hoe Brussel zal reageren dat het begrotingstekort dus nog ietsje oploopt, maar hij verwacht daar weinig ophef uit die hoek. Nederland heeft eerder een jaar uitstel gekregen om aan de drieprocentsnorm te voldoen en afgelopen juni zei eurocommissaris Olli Rehn nog dat Nederland misschien nog meer tijd kan krijgen om aan de Europese begrotingsnorm te voldoen als de economische groei tegenvalt.

CPB: begrotingspakket buigt voor 200 miljoen om in 2014

Volgens het CPB buigt het begrotingspakket voor 200 miljoen euro om in 2014, met name op de sociale zekerheid. Daarnaast wordt 400 miljoen euro uitgetrokken voor extra collectieve uitgaven, met name aan onderwijs en sociale zekerheid.

De relevante lasten voor bedrijven en gezinnen worden verlicht met 500 miljoen euro in 2014. De lasten op inkomen en arbeid worden verlaagd, terwijl de lasten op milieu en vermogen en winst worden verhoogd.

Lees hier de volledige doorrekening:

Doorrekening is voer voor de oppositie

De Tweede Kamer debatteert straks met het kabinet over het begrotingsakkoord. Het debat zou om 10.15 uur beginnen, maar is na publicatie van de CPB-doorrekening nu uitgesteld tot 10.45 uur. De CPB-cijfers kan de oppositie nog wel gebruiken tijdens het debat om het kabinet kritisch te ondervragen, denkt Van der Walle:

“Sommige partijen hebben aan het begrotingsakkoord al kwalificaties gegeven als ‘Grieks boekhouden’. En het is niet rampzalig, 700 miljoen, maar het is ook weer niet niks. Dus dit kan nog wel wat brandstof geven om het vuurtje op te stoken.”

Door de afspraken zijn de meeste huishoudens volgend jaar beter af volgens de overeengekomen partijen. Ook verbetert de koopkracht voor de meeste mensen in vergelijking met de plannen voor Prinsjesdag. In het begrotingsakkoord wordt een aantal afspraken uit het sociaal akkoord versneld ingevoerd. Het gaat daarbij onder meer om de aanpassing van het ontslagrecht en het beperken van het recht op een WW-uitkering tot een halfjaar voor werklozen die geen nieuwe baan accepteren. Lees hier een overzicht van de maatregelen.

    • Anouk Eigenraam