CDA beschuldigt kabinet van ‘ondeugdelijk boekhouden’

Jeroen Dijsselbloem (rechts) en Frans Weekers tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.
Jeroen Dijsselbloem (rechts) en Frans Weekers tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Foto ANP / Bas Czerwinski

In het begrotingsakkoord dat afgelopen vrijdagavond gepresenteerd werd door coalitiepartners VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, doet het kabinet aan “heel ondeugdelijk boekhouden”, zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vanavond tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Veel levert het debat verder niet op: het is grotendeels een herhaling van zetten.

Het akkoord gaat ten onrechte uit van hogere belastingopbrengsten, zei Van Hijum. Hij verwees daarmee naar de CPB-doorrekening en voorspelt dat het kabinet niet zoveel extra belastinggeld zal ophalen als het zelf aanneemt. Van Hijum waarschuwde voor het deksel op de neus:

“Het is zeer de vraag of al dat geld echt binnenkomt. Dit zal leiden tot een enorme tegenvaller in het voorjaar.”

Ook worden rekeningen naar de toekomst verschoven, onder meer doordat geld voor loonstijging van ambtenaren dat eigenlijk pas in 2015 beschikbaar is, al eerder mag worden ingezet. Van Hijum typeerde het begrotingsakkoord, waar het CDA niet aan deelnam, als een “kaartenhuis”.

De PVV was tijdens het debat mogelijk nog negatiever: het is “een historisch blunderakkoord”, zei Kamerlid Tony van Dijck. Volgens hem worden de lasten dramatisch verhoogd en gaan ook de accijnzen, de belasting op auto’s, water en afval omhoog. “De gezinnen zijn de klos, net als de ouderen, die worden keihard gepakt.”

Debat is ‘echo van vanochtend’

Afgezien van die kritiek levert het debat tot nu toe niet veel noemenswaardigs op. Politiek verslaggever Erik van der Walle noemt twee redenen waarom dat is:

“Ten eerste is het een echo van vanochtend, toen er al een Kamerdebat over het begrotingsakkoord was. Ten tweede steunt de contructieve oppositie het financiële beleid dat er nu ligt; alleen de PVV, SP en het CDA trekken van leer.”

Het debat is hier online te volgen.

    • Peter Zantingh