Catton (28) is jongste Booker-winnaar ooit

Eleanor Catton met haar Booker Prize Foto Reuters
Eleanor Catton met haar Booker Prize Foto Reuters

De Nieuw-Zeelandse schrijfster Eleanor Catton heeft gisteravond de Booker Prize ontvangen. De 28-jarige Catton is de jongste winnaar uit de 45-jarige geschiedenis van de prijs. Met 832 bladzijden is haar The Luminaries het dikste boek dat ooit werd bekroond.

Catton beschrijft in haar roman een negentiende-eeuws Nieuw-Zeelands stadje dat in de ban is van de goudkoorts. Juryvoorzitter Robert Macfarlane noemde het een „duizelingwekkend werk”. Het is „een boek waarin je je soms verdwaald voelt, vrezend dat het een big baggy monster is, maar het blijkt zo strak gestructureerd als een planetarium”.

De andere genomineerden voor de prijs van 50.000 pond (bijna 60.000 euro) waren NoViolet Bulawayo (We Need New Names), Jim Crace (Harvest), Jhumpa Lahiri (The Lowland), Ruth Ozeki (A Tale for the Time Being) en Colm Tóibín (The Testament of Mary). Crace was bij de Britse bookmakers favoriet. In deze krant wees Rob van Essen vrijdag Cattons tweede roman als beste aan: „The Luminaries is één groot spel, eerder een briljante meesterproef dan een parodie of een pastiche. Nergens raakt Catton de greep op haar ambitieuze project kwijt, alle verschillende personages zijn radertjes in een groot uurwerk dat zich onaangedaan een weg tikt naar de laatste pagina’s.” Een vertaling (Al wat schittert) verschijnt volgend jaar bij Anthos.