Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Journalistiek

Betaal wat je wil, maar goede journalistiek kost geld

Vandaag publiceerden we op nrc.nl een heel uitgebreide reconstructie van de spraakmakende schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal, nu precies een jaar geleden. Het verhaal is de derde grote, multimediale longread van nrc.nl. Eerder herbeleefden we de finale van het EK Voetbal van 1988 door de ogen van rechtsback Berry van Aerle, en beschreven we de val van Lehman Brothers, die vijf jaar geleden de wereldwijde financiële crisis inluidde.

We experimenteren met deze vorm - die we op de redactie ‘een Berry’ zijn gaan noemen - omdat we geloven dat die ons kan helpen om goede journalistieke verhalen te vertellen op de best mogelijke manier. Aantrekkelijk vormgegeven, met mooie fotografie en videobeelden, en met informatieve achtergronden die het verhaal context geven zonder de lezer in de weg te zitten.

Bovendien is dit voor ons een experiment: we leren hoe we de mogelijkheden van digitale platforms kunnen gebruiken om vernieuwende journalistiek te bedrijven en de verhalen die op onze redactie worden geschreven optimaal tot hun recht te laten komen.

Tegelijk vergt het flinke investeringen om dit soort producties te maken. Auteur Lex Boon heeft maanden onderzoek gedaan naar de Kunsthalroof en is voor zijn verhaal tweemaal naar Roemenië gereisd. Onze vormgevers, de jongens van de techniek, de illustrator, de fotografie, de Engelse vertaling; het kost allemaal heel veel geld.

Goede journalistiek kost geld

Wij geloven dat dit soort journalistiek de toekomst heeft. Maar die journalistiek behoeft een gezonde economische basis. Daarom experimenteren we de komende tijd niet alleen met de vorm, maar ook met manieren om iets van onze investeringen terug te verdienen en dit soort verhalen levensvatbaar te maken.

Goede journalistiek kost geld, en we zijn ervan overtuigd dat onze lezers dat ook beseffen. Om dat te bewijzen vragen we lezers dit keer om - vrijwillig - een zelfgekozen bedrag te betalen om dit verhaal te lezen.

Vind je ook dat goede journalistiek een prijs mag hebben? Betaal dan een bedrag naar keuze en help te laten zien dat onderscheidende online journalistiek bestaansrecht heeft. Bij een betaling van 3 euro of meer kun je het verhaal over de Kunsthal ook downloaden als DRM-vrij e-book, dat je kunt lezen op bijvoorbeeld een e-bookreader, een tablet of een smartphone.