Alsof de kijker zelf bijna blind wordt

Bijna blinde moeder met dochter inHow to Describe a Cloud

David Verbeek filmt sneller dan wij kunnen kijken. Hij is geen filmmaker die gaat zitten afwachten, maar die, als hij dan zo nodig op geld moet wachten voor een volgend groot filmproject, liever de camera ter hand neemt om tussendoor een andere, kleinere film te maken.

How to Describe a Cloud is zo’n film, guerrillastijl geschoten met een eenvoudige Canon-fotocamera, maar ook zijn meest volwassen en complexe werk. De film werd in Taipei gedraaid tijdens de financieringsfase van wat zijn volgende film moet worden: de groot opgezette Chinese vampierfilm Dead & Beautiful.

How to Describe a Cloud ging in januari in première op het Filmfestival Rotterdam en is alweer de vijfde speelfilm van de regisseur die al in zijn tweede jaar op de filmacademie in eigen beheer de speelfilm Beat maakte. Voorlopig hoogtepunt in zijn carrière was de selectie van RU There in 2010 voor het bijprogramma Un Certain Régard in Cannes.

Verbeek (1980) vertelt in zijn nieuwe film het verhaal van multimediakunstenares en nachtvlinder Liling die de zorg voor haar langzamerhand blind wordende moeder op zich neemt. Voor een deel is dit ook het verhaal van een filmmaker die afscheid neemt van zijn gezellenjaren en zich afvraagt hoe je het onnoembare moet filmen. Want: ‘Hoe beschrijf je een wolk’?

Die vraag uit de titel is de vraag die Liling zich stelt. Ze wil alles op alles zetten om het visuele geheugen van haar moeder te behouden, terwijl haar moeder haar juist vertelt dat ze door haar zicht te verliezen een nieuw zintuig ontwikkelt. Terwijl Liling zoveel mogelijk probeert om de oude wereld te behouden, gaat haar moeders waarneming langzamerhand over in een ander bewustzijn. De dood? Of een leven na de dood?

Liling en haar vrienden leven in een virtuele netwerkwereld, die wellicht op te vatten is als een metafoor voor het bewustzijn. En wat is de betekenis van de verre sciencefictionuniversa die Lilings vriend, de striptekenaar Chen, uit zijn pen laat vloeien? Zijn het kosmische fantasieën? Tijdreizen?

How to Describe a Cloud is een verhaal over ziekte, rouw en verzoening met de kringloop van het leven. Cameraman Jean Counet weeft filmlagen van scherpte en onscherpte in hetzelfde beeld. Soms ziet het eruit alsof we zelf blind worden. Onze ogen moeten voortdurend wennen. Dit wederzijdse scherpstellen en ‘intunen’ van toeschouwer en film levert verrassende inzichten over onze communicatiemaatschappij op, en wonderschone beelden.

Dana Linssen

    • Dana Linssen