AIVD: aanwijzingen voor aanslag op vlucht naar Egypte

Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer.
Exterieur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. Foto ANP / Lex van Lieshout

De AIVD heeft gisteravond Nederlandse luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd voor terroristische aanslagen op passagiersvliegtuigen bij de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh. Dat bevestigen bronnen aan NRC Handelsblad. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie stelt dat het gaat om een “voorstelbare dreiging vanaf de grond uit de Sinaï-woestijn tegen alle burgerluchtvaart”.

Eerder vanmiddag meldde NRC dat het ging om een dreiging tegen Nederlandse vliegtuigen.

Een woordvoerder van Transavia zegt dat de vliegtuigmaatschappij de vluchten van komende vrijdag en zaterdag van Amsterdam naar Sharm al-Sheikh heeft geannuleerd “op basis van een risico-analyse van de securityafdeling”. Zeker de komende twee weken zal Transavia niet op Sharm al-Sheikh vliegen. Het bedrijf annuleert de overige vluchten naar Egypte niet.

Luchtvaartmaatschappij ArkeFly zou pas op donderdag 27 oktober weer naar de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh vliegen. Maar volgens een woordvoerder beraadt het bedrijf zich daar vooralsnog op. De woordvoerder:

“Er zou sprake zijn van een dreiging. Wij wachten nu op verdere informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de AIVD”.

Terreurdreiging Sinaï flink toegenomen

Juist deze week zou er weer vanuit Nederland naar Egypte worden gevlogen, nadat verschillende Nederlandse reisorganisaties hun reizen naar het Noord-Afrikaanse land op hadden geschort vanwege de maatschappelijke en politieke onrust. Vrijdag begint de herfstvakantie.

De terreurdreiging in de Sinaï is de afgelopen jaren flink toegenomen. De Sinaï is altijd een wetteloos gebied geweest, waar in 2004 en 2006 ook terroristische aanslagen in toeristische gebieden werden gepleegd. Maar sinds de val van president Mubarak hebben moslimextremisten de aanslagen tegen Israël en het Egyptische leger in de Sinaï opgevoerd. Toeristische gebieden werden gespaard, tot vorige week een zelfmoordterrorist zichzelf opblies bij een militair hoofdkwartier in het zuiden van de Sinaï, waar net als in Sharm al-Sheikh veel toeristische resorts zijn.

Meer aanslagen sinds Morsi is afgezet

Sinds de militaire staatsgreep tegen president Mohammed Morsi op 3 juli en het bloedige optreden tegen de Moslimbroederschap dat daaropvolgde, is het aantal aanslagen niet alleen in de Sinaï maar in heel Egypte toegenomen. Onder meer de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken was doelwit. Een autobom ontplofte bij zijn konvooi in Nasr City, een bolwerk van de Moslimbroederschap in de hoofdstad Kairo.

De aanslag werd opgeëist door de groep Ansar Bayt al-Maqdis, die opereert vanuit de Sinaï. De groep kondigde als vergelding voor de harde aanpak van de Moslimbroederschap. Veel analisten waarschuwden na de coup dat Egypte terug zou keren naar het terrorisme van de jaren negentig, toen islamitische militanten regelmatig aanslagen pleegden voornamelijk op toeristische doelen. Volgens deze lezing zou de coup de woedende aanhangers van de Moslimbroederschap in de armen van terreurgroepen drijven. Het afzetten van Morsi toonde immers dat fundamentalisten niet via democratische weg aan de macht zouden blijven.