Airbnb // Hof verbiedt verhuur woningen

Het lijkt allemaal zo mooi: je verhuurt je appartement tijdens een weekendje weg voor een paar honderd euro aan toeristen. Die mogelijkheid biedt de website Airbnb. Zeker in het centrum van een grote stad als Amsterdam kun je daar goed mee verdienen.

Maar na een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam is het voor een korte periode verhuren van een woning die onder een vereniging van eigenaren (VVE) valt, niet meer legaal. Veel appartementen en etages in Amsterdam bevinden zich in grotere gebouwen. Om onder meer het gezamenlijk onderhoud te betalen en om huisregels met elkaar te kunnen afspreken, is er een VVE. Veel afspraken zijn bij aankoop van een woning al opgenomen in de splitsingsakte. In deze splitsingsakte staat vaak dat de ruimte een woning moet zijn en dat er geen sprake mag zijn van ‘bedrijfsmatige exploitatie’.

Het Hof stelt dat als je via online websites als Airbnb je huis tegen betaling aanbiedt, je bedrijfsmatig gebruikmaakt van je woning en die dus niet mag verhuren. Volgens advocaat Kim Kroon, die namens een VVE een zaak aanspande tegen een bewoner, is de uitspraak van toepassing op veel VVE’s .

De verhuur van ruimtes via short stay-websites is de afgelopen jaren flink toegenomen, vooral in de grote steden. Vastgoedadvocaat Thomas van Vugt van AMS advocaten zegt dat VVE’s zich op deze uitspraak kunnen beroepen. „In de kleine VVE’s weet iedereen van elkaar wie er in welk appartement zit en als daar week in week uit verschillende figuren naar binnen lopen, heeft men dat snel door.” Van Vugt vermoedt dat VVE’s actiever zullen gaan optreden tegen short stay-verhuur. NRC