Witte Huis: we zijn nog ver verwijderd van een deal

John Boeher, voorzitter van de Republikeinen binnen het Huis van Afgevaardigden, eerder vandaag na afloop van overleg van de Republikeinen. Foto AP / J. Scott Applewhite

Er wordt vooruitgang geboekt in het Amerikaanse Congres tijdens het overleg waarin een aanpak van de fiscale impasse wordt besproken, maar de Democraten en Republikeinen zijn nog ‘ver verwijderd van een deal’, aldus de voorzitter van de Republikeinen binnen het Huis van Afgevaardigden.

Het Witte Huis beschuldigt de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden ervan om partijbelang boven landsbelang te zetten in hun plan om het schuldenplafond te verhogen en de overheid weer te financieren. Het voorstel van voorzitter van het Huis, John Boehner, en andere Republikeinse leiders is volgens de regering van Obama bedoeld om de scherpslijpers van het Tea Party-smaldeel in de Republikeinse partij tegemoet te komen.

De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zetten hun eigen plan om een naderend staatsbankroet af te wenden door, aldus ingewijden. Van het akkoord waaraan de Democraten en de Republikeinen in de Senaat werken trekken ze zich niets aan. Het Huis stemt later vanavond over de plannen.

‘Schuldenplafond tot 7 februari verhogen’

Het plan van Boehner en co verhoogt het schuldenplafond tot 7 februari. In ruil daarvoor eisen zij een reeks wijzigingen in de zorgwet van president Barack Obama, in de volksmond Obamacare genoemd.

De eenmalige premie die bedrijven moeten betalen voor het verzekeren van een werknemer wordt in het Republikeinse voorstel ingetrokken. Een heffing op medische apparatuur, die deel uitmaakt van Obamacare, wordt twee jaar uitgesteld. Beide maatregelen waren bedoeld om de zorgwet te bekostigen.

Verder voorziet het plan van Boehner en zijn geestverwanten in een strenge inkomenstoets voor mensen die aanspraak maken op zorgtoeslag. De gezondheidszorgsubsidie voor de president en hooggeplaatste politici wordt geschrapt.

Die voorwaarden leiden bij lange na niet tot de door conservatieve Republikeinen zo gewenste sloop van Obamacare. De zorgwet blijft grotendeels overeind, en van de bezuinigingen waarop Republikeinen al lange tijd aandringen komt ook niets. Maar voor Democraten lijken de Republikeinse eisen nog altijd moeilijk te verteren.

Schuldenplafond vanavond bereikt

De Amerikaanse overheid bereikt vanavond het huidige schuldenplafond. Als de partijen voor die dag geen afspraken maken over een verhoging kan de overheid geen geld meer lenen. De VS kunnen dan later deze maand niet meer aan alle betalingsverplichtingen voldoen.

‘Shutdown’ in de VS sinds 1 oktober

De federale overheid in de VS ging 1 oktober op slot. Aanleiding was de invoering van Obama’s zorgwet die de meeste Republikeinen een doorn in het oog is. De fanatiekste leden van de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden, de zogenoemde Tea Party’ers, eisten in ruil voor het openhouden van de overheid dat de financiering voor de zorgwet zou worden ingetrokken. De Democraten peinzen er echter niet over hun belangrijkste beleidsmatige overwinning van de afgelopen jaren de nek om te draaien.

‘De economische status van de VS kan verkruimelen’

Onze correspondent Guus Valk legt uit dat deze uitspraken van het Witte Huis veelzeggend zijn. Het zou goed missen kunnen gaan als de partijen er niet uit komen:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het plan van het Huis (door Republikeinen gedomineerd) wordt nu al afgewezen door Obama. Senaatsplan zie ik niet snel door het Huis komen.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Met andere woorden: het zou wel eens helemaal verkeerd kunnen gaan in de VS deze week. #help

Valk in een korte uitleg over de redenen waarom het falen van deze onderhandelingen grote risico’s voor de Verenigde Staten met zich meebrengt:

“Mochten de twee partijen hier nu niet uitkomen, dan heeft dat waarschijnlijk twee grote concrete gevolgen: de VS kunnen de afgesproken financiële verplichtingen niet meer nakomen, en krijgen te maken met schuldeisers. Bijlenen is dan niet meer mogelijk om bestaande schulden af te lossen omdat het schuldenplafond is bereikt.

Dat heeft weer gevolgen voor de wereldeconomie, want Amerika blijkt niet langer een veilige investering te zijn voor de rest van de wereld, Aziatische landen bijvoorbeeld. Die zullen niet langer schulden van de VS afkopen. En dat betekent dus een verkruimeling van de economische status van Amerika.”

Lees ook: Bijna 17.000 miljard is niet genoeg: zes vragen over de Amerikaanse schuld

Voor een uitleg over de shutdown, een korte animatie:

    • Annemarie Coevert