Het lijkt gedaan met de carrière van dopingrecidivist Di Luca

None
Foto EPA

De carrière van Danilo Di Luca lijkt voorbij. De aanklager van het Italiaans olympisch comité (CONI) wil dat de gevallen wielerheld levenslang wordt geschorst voor zijn positieve dopingtest voorafgaand aan de Giro 2013.

Di Luca (37) liep tegen de lamp bij een onverwachte controle op 29 april, zo bleek na afloop van de Giro een kleine maand later. Tussendoor viel hij op door zijn aanvallende rijstijl, ondanks een gebrekkige voorbereiding. Critici wantrouwden zijn vorm en zouden gelijk krijgen.

Di Luca is een recidivist. In 2007, het jaar dat hij de Giro won, was hij al eens voor drie maanden geschorst wegens betrokkenheid bij de dopingzaak Oil for Drugs uit 2004, omdat hij met dopingarts Carlo Santuccione (bijnaam in het peloton: Ali Chemicali) telefonisch had overlegd over epogebruik.

In 2009 liep hij twee keer tegen de lamp in de Giro. Hij had de epovariant cera gebruikt en werd voor vijftien maanden geschorst. In dat jaar viel de Italiaanse recherche zijn huis binnen, omdat hij nog steeds tot het dopingnetwerk van dokter Santuccione zou behoren.

Di Luca’s comeback, na een tweejarige schorsing, was geen succes. Bij Katusha viel hij in 2011 niet of nauwelijks op. In 2012 fietste hij al beter bij Aqua e Sapone, dat niet behoorde tot de World Tour en waar dus minder werd gecontroleerd op doping.

Vlak voor de Giro van 2013 trad De Luca dit voorjaar in dienst van Vini Fantini. Drie dagen later werd hij, zo bleek na afloop van de Giro, opnieuw betrapt op epogebruik. Hij werd ontslagen en uitgekotst door zijn collega’s die de door doping besmeurde wielersport willen opschonen.