‘Welbewuste lynchpartij’ in Haarlem bestond alleen in media

De mishandeling van een Haarlemse vrouw door zes Marokkanen wekte veel ophef.

Het voorval blijkt verzonnen.

Eerst kregen de Marokkanen de schuld, en nu de politie. Op 6 oktober berichtte de politie in Haarlem over een vrouw die was mishandeld door zes mannen van „vermoedelijk Noord-Afrikaanse afkomst”. Dit bracht journalisten en bloggers tot berichten over geweld van lokale jeugdboeven, die direct Marokkanen werden. Politici kwamen met remedies: D66 suggereerde „een woning, een wijf en werk” voor hen te zoeken. De burgemeester schreef een brief aan alle Haarlemmers over deze „laffe daden” en beloofde niet aflatende inzet.

RTV Noord-Holland berichtte dat de vrouw, die „werd achtervolgd na een busritje”, volgens een woordvoerster van de politie „bont en blauw” was. Het Haarlems Dagblad schreef dat er beelden uit de bus waren, waarin twee mannen ruzie kregen met de vrouw. „Tijdens de rit legden de twee blijkbaar via de telefoon contact met vier vrienden”, aldus de krant.

‘Nieuwe realist’ Joost Niemöller blogte: „We hebben het hier dus niet zomaar over een plotselinge aanval van woede van de kant van de op hun pik getrapte Marokkanen. We hebben het hier over een welbewuste lynchpartij.” GeenStijl hoonde D66.

Gisteren meldde de politie dat de vrouw het voorval heeft verzonnen.

Vannacht om 02.01 uur richtte Niemöller zijn pijlen op de politie. „Door dit subjectieve verhaal als feiten naar buiten te brengen heeft de politie schuld aan grote maatschappelijke onrust.”

Een woordvoerder van de politie wijst erop dat in het eerste persbericht stond: „De politie onderzoekt de zaak.” Persberichten worden gemaakt van aangiften als het om zogenoemde high impact crime gaat, zegt ze, misdrijven die mensen persoonlijk raken. En als er mogelijke getuigen zijn. Die zijn ook gevonden. In het persbericht van gisteren staat: „Zowel de camerabeelden als de diverse getuigenverklaringen ondersteunden het verhaal van de vrouw niet.” Zij is aangehouden.