VS: Verwacht geen doorbraak bij atoomoverleg Iran

De EU-buitenlandchef Catherine Ashton in overleg met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.
De EU-buitenlandchef Catherine Ashton in overleg met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Foto AFP/Fabrice Cofferini

Het Witte Huis waarschuwt vanavond dat er geen snelle resultaten verwacht moeten worden van het overleg met Iran in Genève over het nucleaire programma van het land. Dat meldt een woordvoerder van de Amerikaanse overheid vanavond tegenover persbureau Reuters.

De discussies zijn volgens de zegsman complex en technisch, en de economische druk tegen de Iraanse hoofdstad Teheran is niet verminderd:

“We willen duidelijk maken dat niemand, ondanks de positieve tekenen die we waarnemen, vannacht op een doorbraak moet rekenen.”

Verwachtingen zijn wel hooggespannen

Iran overlegt vandaag en morgen in Genève met de Verenigde Staten en andere leden van de VN-Veiligheidsraad, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk over zijn nucleaire programma. De gesprekken vinden plaats na de historische diplomatieke toenadering tussen Iran en de VS van de afgelopen tijd. De partijen hopen dat er schot komt in de al jaren slepende discussie over het vermeende kernwapenprogramma van Iran.

De EU-buitenlandchef Catherine Ashton, die ook in Genève is, hoopt op een productief overleg. Ze ziet het als een kans om zowel de voorstellen van de EU, als die van Iran te bespreken. Ze zegt “voorzichtig optimistisch” te zijn over de uitkomst van de gesprekken.

Iran heeft altijd benadrukt dat onder meer de voor het Westen zorgelijke verrijking van uranium nodig is voor zijn civiele nucleaire programma. De voorzitter van het Iraanse parlement Ali Larijani zou vorige week al hebben aangegeven dat Iran bereid is het verrijkt uranium dat niet nodig is voor civiele doeleinden, af te staan. Volgens Iraanse media zou Larijani echter verkeerd zijn geciteerd.

‘akkoord wordt niet verwacht’

De verwachtingen zijn hooggespannen, schreef Carolien Roelants, die tientallen jaren Midden-Oostenredacteur was van NRC Handelsblad, gisteren in de krant. Ondanks een uitgesproken bereidwilligheid van Amerikaanse en Iraanse kant, bevinden zich aan beide zijden “machtige conservatieve tegenstanders van een compromis.”

“Aan de ene kant in Genève zitten de zogeheten P5+1 (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland) die, tot de essentie teruggebracht, waterdichte garanties eisen dat Iran geen atoombom bouwt en gaat bouwen. Iran op zijn beurt wil erkenning van zijn recht op een civiel nucleair programma, inclusief uraniumverrijking, en opheffing van de westerse sancties die zijn economie verlammen. Een akkoord wordt niet verwacht, maar hoeveel nader komen de partijen tot elkaar?”

    • Annemarie Coevert