Kijken: nieuwe feiten verdwijning ‘Maddie’ in gedetailleerde reconstructie

We zijn ruim zes jaar verder, maar het onderzoek naar de verdwijning van het Britse meisje Madeleine McCann is weer helemaal opengebroken. Het BBC-programma Crimewatch zond gisteren een gedetailleerde reconstructie uit. Die heeft tot nu toe tot honderden telefoontjes en e-mails geleid. Kijk de uitzending hier terug.

Foto AP/ London Metropolitan Police

We zijn ruim zes jaar verder, maar het onderzoek naar de verdwijning van het Britse meisje Madeleine McCann is weer helemaal opengebroken. De politie heeft haar vizier nu gericht op een man die op de bewuste avond in mei 2007 met een kind in zijn armen gezien werd. Het BBC-programma Crimewatch zond gisteren de, in de woorden van de politie, meest detailleerde reconstructie van de zaak tot nu toe uit. Kijk de uitzending hier terug.

De uitzending heeft inmiddels honderden telefoontjes en e-mails opgeleverd. Volgens de politie hebben meerdere mensen dezelfde naam genoemd, zo schrijft The Guardian. Ze kon verder geen informatie geven, maar het “is altijd significant” als mensen dezelfde naam noemen.

Tot nu toe werd gedacht dat de toen 3-jarige Madeleine ontvoerd werd door een man die op de avond van de verdwijning rond 21.15 uur bij het vakantieappartement van de familie McCann in Portugal gezien werd met een kind in zijn armen. Deze man is niet langer verdacht, hij bleek een gewone Britse toerist. Maar mogelijk is Madeleine drie kwartier later ontvoerd, volgens de politie. Rond 22.00 uur werd een andere man gezien met een kind van 3 à 4 oud in zijn armen. Hij zou met het kindje richting het centrum of richting het strand van Praia da Luz zijn gelopen.


Grotere kaart weergeven

In de uitzending van Crimewatch legde de politie ook een mogelijk verband tussen de verdwijning van Madeleine en een inbraak. Tussen januari en juni 2007 was er in het gebied sprake van een verviervoudiging van het aantal inbraken. Er is een mogelijk scenario dat Madeleine een inbreker gestoord heeft op de bewuste avond. De politie is ook op zoek naar de identiteit van mogelijke nepcollectanten die in het gebied actief waren.

Compositietekening van de Britse politie van een mogelijke verdachte in de zaak-Maddie.

Compositietekening van de Britse politie van een mogelijke verdachte in de zaak-Maddie. Tekening Reuters / Metropolitan Police

Een verschuiving van de accenten

Deze feiten zorgen ervoor dat politie de zaak op een heel andere manier kan bekijken, zo zegt ze zelf. Volgens Andy Redwood, de rechercheur die het onderzoek leidt, is er sprake van een “verschuiving van de accenten”. De 300 telefoontjes en 170 e-mails die tot nu toe al zijn binnengekomen naar aanleiding van de nieuwe onthullingen zullen mee worden genomen in het onderzoek.

De compositietekening van de mogelijke verdachte, omschreven als blank en tussen de 30 en 40 jaar oud, wordt vanavond ook getoond in Opsporing Verzocht, omdat de man mogelijk Nederlands spreekt. Ook in Duitsland en Ierland zal de tekening te zien zijn. Redwood reist deze week naar Nederland en Duitsland af om mensen om informatie te vragen.

Madeleines ouders zijn door de nieuwe details “hoopvol en optimistisch” gestemd, zo zeiden ze tijdens de uitzending:

“Wij zijn niet degenen die iets verkeerd hebben gedaan. Dat is de persoon die dat appartement is binnengegaan en een klein meisje bij haar familie heeft weggehaald.”

Een korte tijdlijn

 • 3 mei 2007: De 3-jarige Madeleine McCann verdwijnt uit het appartementencomplex Ocean Club in Praia da Luz in Portugal. De politie licht de grenspolitie en de vliegvelden in en honderden mensen starten een zoektocht naar het meisje.
 • 15 mei 2007: De in Groot-Brittannië geboren Robert Murat is een officiële verdachte.
 • 26 mei 2007: De politie komt met een beschrijving van de man die op de avond van de verdwijning mogelijk een kind droeg.
 • 7 september 2007: Rechercheurs maken de ouders van Madeleine ‘arguidos’, Portugees voor gedaagden.
 • 19 maart 2008: De ouders van Madeleine accepteren een schadevergoeding van 550.000 pond voor laster door enkele kranten voor de verdenking dat ze achter de moord op hun dochter zitten
 • 15 juli 2008: Robert Murat schikt met Britse kranten voor 600.000 pond vanwege de verdenking dat hij achter de moord zit
 • 21 juli 2008: Portugal stoppen met het onderzoek. De McCanns en Murat zijn niet langer gedaagden
 • 13 mei 2011: De Britse premier David Cameron meldt Madeleines ouders dat er “nieuwe actie” wordt ondernomen door de Britse politie
 • 4 juli 2013: De Britse politie start met een formeel onderzoek, volgens haar onderzoeken ze 38 voor het onderzoek interessante personen
 • 14 oktober 2013: De politie onthult nieuwe details over het onderzoek in Crimewatch.

Bekijk hier een volledige tijdlijn bij de BBC.

  • Frank Huiskamp