Stuur een geheim bericht

Privacy is een ouderwets concept. We delen bijna alles op sociale media. En sinds de onthullingen over PRISM weten we dat we ook onze e-mail delen. Het einde van privacy zoals de wereld het kende in de vorige eeuw inspireerde The Barbarian Group tot het maken van Crypstagram. Geïnspireerd door de foto-app Instagram maakte het online kunstcollectief een programma om in het geheim berichten te sturen door middel van foto’s. Gebruikers uploaden een plaatje op Crypstagram en kiezen daarna uit visuele filters met toepasselijke namen als ‘NSA’ of het Orwelliaanse ‘Doublespeak’ om het beeld te vervormen. In dat beeld kan daarna een versleutelde boodschap worden geplaatst. Die boodschap is alleen te lezen door mensen in bezit van het wachtwoord. Het gaat The Barbarian Group niet om een statement, zoals klokkenluidersorganisatie WikiLeaks, maar om actuele thema’s als privacy en de surveillance-staat een plek te geven in de kunst.