Smartphone opladen via jas en jurk met ingebouwde zonnepanelen

Foto Mike Nicolaassen

Energie opwekken met zonnepanelen in kleding komt een stap dichterbij. Modeontwerpster Pauline van Dongen (26) presenteert tijdens de Dutch Design Week, die zaterdag begint in Eindhoven, prototypes van een jas en jurk met zonnepanelen. Als je deze twee uur draagt in volle zon, kun je een smartphone opladen.

Van Dongen liet zich voor haar ontwerpen inspireren door de techniek achter zonnecellen: „Het viel mij op dat zonnecellen gelaagd zijn, te vergelijken met de menselijke huid. In mijn ontwerpen heb ik daarom ook verschillende lagen verwerkt.” Als je wilt ‘opladen’, klap je delen open van de kleding die normaal verhuld blijven. De prototypes zijn bestand tegen regen, maar nog niet geschikt voor de markt, omdat ze niet in de wasmachine kunnen.

Van Dongen: „Maar ontwikkelingen in de nanotechnologie gaan razendsnel. Het is denkbaar dat we binnenkort energie kunnen opwekken met eenheden die als vezels in textiel kunnen worden verwerkt, of die via inkt op kledingstukken worden geprint.”

    • Hille Takken