Raad de naam: Ikea of metal

Nortt is een eenmans metalband die ‘depressieve zwarte huwelijksmuziek’ speelt. Maar het had ook zomaar de naam van een koffietafel, vaas of keukenblok van de Ikea kunnen zijn. Kennelijk lijken de namen van de producten van het Zweedse concern nogal op die van knetterharde death- of speedmetal bands. Dit gegeven inspireerde het Amerikaanse marketingbureau Gatesman+Dave uit Pittsburgh tot de viral Ikea or Death. Het spelletje is simpel: twintig namen komen voorbij en de speler moet kiezen of het past bij een band of een product. En dat is moeilijker dan het klinkt. Een Vittsjö is een opbergsysteem, Craft is de naam van een rockband waarvan de muziek gaat over chaos, dood en haat. Ikea or Death heeft heel wat te danken aan de barre Scandinavische winters; zonder trollen- en Vikingmetal was het spelletje een stuk minder uitdagend geweest. Wie alle twintig producten of bands raadt kan zo de meubel-of metalbusiness in.