Politie wil Nederlanders spreken over zaak McCann

De Britse politie verzoekt alle Nederlanders die in de dagen rond de verdwijning van Madeleine McCann op vakantie waren in Praia da Luz in de Algarve zich te melden. Die oproep deed de Britse rechercheur Andy Redwood, die het onderzoek leidt, dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht.

Het gaat om de periode tussen 28 april en 10 mei 2007. Volgens de Britse politie waren er toen veel Nederlanders op de Portugese vakantiebestemming. Uit onderzoek naar telefoongegevens in de 24 uur voor en na de verdwijning kwamen 146 Nederlandse nummers in het gebied naar boven.

Het is belangrijk dat alle Nederlanders die in die periode in of in de buurt van Praia da Luz waren zich melden, ook als ze denken dat ze niets bijzonders hebben gezien. Ze kunnen contact opnemen met de Nederlandse politie.

Het destijds 3-jarige meisje verdween op 3 mei uit het appartement in Portugal waar zij met haar ouders de vakantie doorbracht. Maandag maakte de Britse politie al bekend het accent van haar onderzoek naar de verdwijning te hebben gewijzigd. Een man die eerder werd bestempeld als mogelijke ontvoerder is niet langer verdacht.

Politie zoekt man met compositietekening

De politie is nu op zoek naar een andere man die op de avond van de verdwijning werd gezien met een kind in zijn armen. Van hem werd gisteren in het BBC-programma Crimewatch en dinsdag in Opsporing Verzocht een compositietekening getoond.

Ook werden compositietekeningen getoond van twee blonde mannen die in de in de dagen voor en op de dag van de verdwijning in de buurt van het appartementencomplex zijn gezien. Volgens getuigen spraken zij mogelijk Duits of Nederlands. De Britse politie is ook nog op zoek naar een aantal collectanten en twee mannen van wie een getuige een ongemakkelijk gevoel kreeg in een internetcafé. Zij spraken Duits of Nederlands met elkaar.

De Britse politie heeft na de uitzending van Crimewatch van gisteren duizend telefoontjes en vijfhonderd e-mails over de zaak gekregen. Er werden ook namen genoemd.

Het Duitse opsporingsprogramma besteedt woensdag aandacht aan de zaak. Ook Ierland is gevraagd de compositietekeningen aan het publiek te tonen.(Novum)