Smoes over film leidde tot arrestatie

Waarom was de beruchte Somalische piratenkoning überhaupt naar Brussel gevlogen? Dat was nog onduidelijk toen De Standaard gisteren berichtte over de arrestatie van Mohamed Abdi Hassan, alias Afweyne (Somalisch voor ‘Grote Mond’) zaterdag op het Brusselse vliegveld Zaventem.

Gistermiddag bleek dat de aanhouding het slotstuk was geweest van een spectaculaire undercoveroperatie van de Belgische justitie. Agenten hadden de 60-jarige Afweyne naar Brussel gelokt met de smoes dat hij daar vertegenwoordigers van een grote filmmaatschappij uit Hollywood zou ontmoeten, zo onthulde het Belgische OM.

Hij zou de filmmakers adviseren over een geplande film over het leven van Afweyne. De zakenman-crimineel wordt verantwoordelijk gehouden voor grote kapingen voor de Somalische kust, waarbij hij in de jaren 2008-2010 miljoenen euro’s aan losgeld inde.

De undercoveragenten bespeelden Afweyne via diens goede vriend Mohamed Aden Tiicey, een Somalische regiobestuurder die zaterdag eveneens werd opgepakt op Zaventem. De agenten spraken Tiicey vorige maand in New York, waar hij getuige zijn Facebook-pagina genoot van een luxehotel en een helikoptervlucht. Ze kregen Tiicey zo enthousiast over de film dat hij Afweyne aanspoorde om met hem naar Brussel te vliegen.