Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Nederland doet sportieve plicht tegen Turkije

Arjen Robben (2eR) viert zijn 0-1 met Robin van Persie (3eR) tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije in het Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadi.
Arjen Robben (2eR) viert zijn 0-1 met Robin van Persie (3eR) tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije in het Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadi. Foto ANP/Koen van Weel

Het Nederlands elftal heeft vanavond de sportieve plicht gedaan. In Istanbul werd Turkije met 2-0 verslagen. In de achtste minuut scoorde Arjen Robben met een indraaiende vrije trap. Vlak na rust scoorde Wesley Sneijder.

Door de nederlaag van Turkije gaat Roemenië naar de tweede plaats en naar de play-offs. Goals van Ciprian Marica waren goed voor een 2-0 zege op Estland.

Hongarije, dat na de 8-1 nederlaag van vrijdag in de Arena al zo goed als uitgeschakeld was, won door een treffer van Nemanja Nikolic en een eigen goal van Ildefonso Lima met 2-0 van Andorra.

In het stadion van Fenerbahçe was Jasper Cillessen de doelman van Oranje vanwege een polsblessure bij Michel Vorm. Bruno Martins Indi, Jordy Clasie en Leroy Fer waren de andere nieuwkomers in het keurkorps van Louis van Gaal.

De bondscoach zag dat Turkije, dat zich met een zege zeker wist van de tweede plaats, aanvallende intenties had. Nederland kwam echter op voorsprong toen een vrije trap van Robben van de rechterkant over iedereen heen zeilde en de Turkse doelman Volkan Demirel op het verkeerde been stond.

Buitenspel voor Van Persie

De rest van de eerste helft golfde de wedstrijd heen en weer. Bij de Turken was de laatste pass echter steevast niet op maat of schortte het bij de aanname van de aanvallers. Aan Oranje-kant leek Robin van Persie te scoren, maar hij werd vanwege buitenspel teruggefloten.

In de tweede helft kwam Dirk Kuyt voor Van Persie en Jeffrey Bruma voor Martins Indi. Kuyt bewees direct zijn waarde door Sneijder in de zestien vrij te spelen. Die aarzelde niet en passeerde Demirel met een diagonaal schot.

Weer was Turkije aanvallend ingesteld, maar stichtte de thuisploeg nauwelijks gevaar. Oranje wachtte op de juiste momenten, maar kreeg de bal er ook niet meer in. Memphis Depay werden door Van Gaal ook zijn eerste speelminuten gegund. Hij verving in de 89e minuut Jeremain Lens.

Nederland eindigt acht Zwitsers op ranglijst

Nederland is ondanks de overwinning in de afsluitende kwalificatiewedstrijd tegen Turkije nog lang niet zeker van de status als groepshoofd tijdens het WK. Oranje wordt gepasseerd door Zwitserland, dat door een 1-0 overwinning op Slovenië uitkomt op 1138 punten. Nederland blijft op 1136 punten steken.

Spanje, Argentinië, Duitsland, België en gastland Brazilië weten al zeker dat ze bij de loting op 6 december groepshoofd zijn. Nederland moet nu hopen dat Italië, Colombia en Uruguay steken laten vallen. In totaal zijn er acht groepshoofden op het WK. Deze worden aangewezen op basis van de wereldranglijst van de FIFA.
(Novum)