OM start onderzoek naar diefstal van 40.000 euro bij daklozenkrant

Foto ANP/Robin Utrecht

Het Openbaar Ministerie in Utrecht onderzoekt een diefstal van zeker 40.000 euro bij de daklozenkrant door het oud-raadslid Bert van der Roest (PvdA).

De 55-jarige Van der Roest was penningmeester bij daklozenkrant het Utrechtse Straatnieuws. Over een periode van een jaar werden er geregeld bedragen overgeboekt naar de privérekening van het raadslid. Hij zou de pinpas van de stichting hebben gebruikt tijdens zijn vakantie en in de kroeg. Toen de diefstal werd ontdekt stapte hij op als raadslid.

OM besluit later of er wrodt vervolgd

Op basis van dit onderzoek bepaalt het OM of het ex-raadslid vervolgd gaat worden, aldus een woordvoerder vanmiddag tegenover het ANP. Het besluit tot het onderzoek werd genomen nadat de jongerenafdelingen van de PvdA en VVD in Utrecht aangifte tegen Van der Roest hadden gedaan. De daklozenkrant heeft dit niet gedaan omdat de politicus heeft beloofd het bedrag binnen een jaar terug te vorderen.

De opgestapte Van der Roest verklaarde dat onder zijn leiding “slordig met het financieel beheer is omgesprongen”, waardoor er geen ordentelijke boekhouding kon worden gevoerd. Hij toont verder spijt en geeft als reden voor zijn opstappen dat “werk boven elke verdenking hoort te staan en de integriteit op geen enkele wijze ter discussie mag worden gesteld”.

    • Annemarie Coevert