Oekraïense ex-premier Timosjenko waarschijnlijk naar Duitsland

Timosjenko poseert in 2011 in haar huis in Kiev.
Timosjenko poseert in 2011 in haar huis in Kiev. Foto AFP / Sergei Supinsky

De Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko, die sinds 2011 gevangen zit, gaat waarschijnlijk naar Duitsland voor een ziekenhuisbehandeling. Dat heeft de Eurocommissaris Štefan Füle (Uitbreiding) vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters. Füle verwacht dat Timosjenko voor eind november toestemming krijgt van de Oekraïense regering om af te reizen naar Berlijn.

Twitter avatar LukeReuters Luke Baker #Ukraine set to release former PM Yulia Tymoshenko to receive treatment in Germany in coming weeks, #EU enlargement chief says #EUCO

De oppositieleidster liet eerder deze maand weten dat ze wil ingaan op het aanbod van de Europese Unie om haar behandeling voor een rughernia te ondergaan in een Duits ziekenhuis. Haar advocaat meldde toen dat de politica er niet op uit is in Berlijn te blijven als politiek vluchteling.

Behandeling Timosjenko is struikelblok voor betere samenwerking

De aankondiging komt in aanloop naar een top tussen de EU en Oekraïne in Vilnius in november. Die moet leiden tot een nauwere samenwerking tussen het land en de unie, al wordt de behandeling van Timosjenko wel gezien als struikelblok. De EU, met bondskanselier Angela Merkel voorop, pleit al lange tijd voor een betere behandeling van de voormalige leidster van de Oranjerevolutie.

‘Timosjenko lonkt alvast naar presidentschap in 2015’

Timosjenko werd twee jaar geleden veroordeeld tot zeven jaar cel voor machtsmisbruik. Ook in hoger beroep hield deze straf stand. De veroordeling vormde volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een schending van de mensenrechten.

Denktank Carnegie Europe verwacht dat Timosjenko zich in 2015 kandidaat wil stellen voor het presidentschap. Ze zou het dan opnemen tegen haar grote rivaal, de huidige president Janoekovitsj.

    • Laura Klompenhouwer