‘NSA verzamelt miljoenen contactlijsten’

Het logo van de National Security Agency (NSA). Opnieuw komt de inlichtingendienst in opspraak.
Het logo van de National Security Agency (NSA). Opnieuw komt de inlichtingendienst in opspraak. Foto EPA / Jens Buettner

De National Security Agency (NSA) verzamelt over de hele wereld miljoenen contactlijsten van persoonlijke e-mailaccounts en berichtendiensten. Dat meldt The Washington Post, die eerder al gevoelige informatie openbaarde over de manier van werken van de Amerikaanse inlichtingendienst.

De NSA zou de gegevens doorzoeken en gebruiken om verbanden met terrorisme en andere criminele activiteiten op te sporen. The Washington Post baseert het bericht op geheime documenten die de krant via klokkenluider Edward Snowden in handen kreeg. Snowden voorzag dezelfde krant eerder al van andere geheime documenten. Ook NSA-medewerkers hebben het bericht bevestigd.

Volgens de Post onderschept de inlichtingendienst dagelijks honderdduizenden contactlijsten van mailadressen bij privé-accounts als Yahoo, Gmail, en Hotmail, maar ook van sociale media als Facebook. Ook wordt de inhoud van livechats verzameld.

‘Informatie bedoeld om potentiële doelwitten te vinden’

Volgens de Post gebruikt de NSA de informatie om contacten en relaties tussen potentiële doelwitten in kaart te brengen. Op een gemiddelde dag verzamelde de afdeling Speciale Operaties van de NSA vorig jaar meer dan 440 duizend adresboeken. Dat komt jaarlijks neer op meer 250 miljoen verzamelde contactlijsten.

Een woordvoerder van de nationale inlichtingendirecteur James Clapper, onder wie de NSA valt, verklaart in reactie op het bericht dat de dienst alleen informatie verzamelt voor specifieke en valide doelwitten en geen interesse heeft in persoonlijke informatie van Amerikaanse burgers.

Verzamelen data Amerikanen binnen de VS zou illegaal zijn

Hoewel het verzamelen van de gegevens in het buitenland gebeurt, beschikt de NSA ook over veel informatie van Amerikanen. Het massaal verzamelen van dit soort data zou binnen de VS illegaal zijn, maar de NSA weet dit te omzeilen door de gegevens in het buitenland te vergaren. De NSA heeft geheime afspraken gemaakt met buitenlandse telecombedrijven en grote internetbedrijven om de gegevens te verzamelen, schrijft de Post.

Een advocaat van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU reageert ontzet op de berichtgeving in de Post. “Deze onthulling bevestigt nog maar eens dat de NSA het voorwendsel van ‘inlichtingenvergaring in het buitenland’ gebruikt om een abnormale hoeveelheid informatie over Amerikanen te verzamelen”, aldus Alex Abdo.

“Het lukraak verzamelen van gegevens door de NSA kan niet worden gerechtvaardigd onder het mom van veiligheid en is een serieuze bedreiging voor burgerrechten.”