Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlandse diplomaat in Moskou mishandeld

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans Foto ANP/ Robin Utrecht

Een Nederlandse diplomaat is vanavond in zijn woning in Moskou mishandeld. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Twee indringers drongen de woning van de diplomaat binnen. De diplomaat raakte lichtgewond, maar maakt het inmiddels goed. Volgens de NOS gaat het om de tweede man op de ambassade, Onno Elderenbosch.

Timmermans ontbiedt Russische ambassadeur

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vraagt Rusland om opheldering en heeft de ambassadeur ontboden.

De volledige reactie van minister Timmermans op zijn Facebookpagina:

Hart met lippenstift op spiegel getekend

Volgens Russische media deden de mannen zich voor als elektriciens om het huis van de diplomaat binnen te dringen. Zij zouden met lippenstift een hart op zijn spiegel hebben getekend met de letters LGBT, een aanduiding voor de homoseksuele en transseksuele gemeenschap.

Twitter avatar obk Olaf Koens Foto’s uit het appartement van mishandelde Nederlandse diplomaat; het hartje op de spiegel. Niet best. http://t.co/FR7rQzlg6X

Olaf Koens, correspondent voor de Volkskrant, meldt op basis van een Russisch medium dat Elderenbosch hard werd aangepakt:

Twitter avatar obk Olaf Koens ‘Hij werd in de rug geduwd en viel met zijn gezicht op de grond’, zegt politie. Daarna appartement overhoop gehaald. http://t.co/mRS2om8VoB
Twitter avatar obk Olaf Koens Vervolgens aan een stoel gebonden en ‘hard geslagen’. Uit het appartement niets van waarde meegenomen; http://t.co/wIMrthkf5t

‘Leg Nederland-Ruslandjaar stil’

Voor Kamerleden van de PvdA en D66 is het voorval aanleiding om het Nederland-Ruslandjaar stil te leggen:

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes:

Twitter avatar michielservaes Michiel Servaes Nederland-Ruslandjaar kan wat mij betreft voorlopig ‘on hold’. Eerst opheldering en garanties voor veiligheid Nederlandse diplomaten.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Wat D66 betreft betekent dit het einde van het Nederland-Rusland jaar.

De partij heeft meteen een Kamerdebat aangevraagd over de kwestie.

CDA: debat aanvragen te snel

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het goed dat minister Timmermans de Russische ambassadeur heeft ontboden:

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Goed dat Timmermans ambassadeur ontbiedt. Ben benieuwd wanneer hij serieus gesprek met minister Lavrov onder 4 ogen gaat voeren. Hard nodig

Een spoeddebat aanvragen gaat hem “te snel”, zo schrijft hij ook.

Mishandeling week na arrestatie Russische diplomaat in Den Haag

De mishandeling vond plaats nadat vorige week een Russische diplomaat in zijn woning in Den Haag werd opgepakt. Nederlandse agenten vielen de woning binnen van Dmitri Borodin, de tweede man op de Russische ambassade, nadat buren hadden geklaagd over de manier waarop hij zijn twee kinderen behandelde.

De politie kreeg in totaal drie meldingen binnen over de diplomaat. Na de laatste melding besloten agenten hem naar het bureau af te voeren. De diplomaat werd naar eigen zeggen door de agenten geboeid en met een stok op zijn hoofd geslagen. Volgens de politie was de man dronken. Hij werd drie uur vastgehouden op het politiebureau.

Rusland vindt Nederlandse excuses niet ver genoeg gaan

Minister Timmermans heeft excuses aangeboden voor het schenden van het Verdrag van Wenen bij de arrestatie van de diplomaat. Volgens het Verdrag van Wenen zijn diplomaten zowel op hun werk als thuis en op straat “onschendbaar”. Borodin aanvaardde deze excuses.

Na het ontvangen van het rapport van de Nederlandse politie over de kwestie zeiden Russische autoriteiten dat zij de excuses niet ver genoeg vonden gaan en eisten dat de betrokken agenten zouden worden bestraft. Premier Rutte zei hiertoe geen aanleiding te zien.

Ook de Greenpeacekwestie verstoort de verhoudingen

Nog voor kwestie-Borodin van vorige week waren de verhoudingen tussen Nederland en Rusland al op scherp gezet vanwege het Greenpeaceschip Arctic Sunrise. De Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De milieuorganisatie wilde een booreiland van het bedrijf zo lang mogelijk bezetten.

Het schip werd echter geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven van Moermansk gesleept. Rusland heeft alle dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, aangeklaagd voor piraterij. In Rusland staat daar een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar op.

Minister Timmermans kondigde een arbitrageprocedure aan om het schip, varend onder de Nederlandse vlag, en de bemanningsleden vrij te krijgen. Mocht die op niets uitlopen, dan zou Nederland naar het Internationaal Zeerechttribunaal stappen. Rusland heeft echter aangegeven mee te willen werken aan de arbitrageprocedure om een gang naar het tribunaal te voorkomen.