‘Mijn vriend kan goed downloaden, en ik kan goed kijken’

Cabaretier Richard Groenendijk werkt nu ook voor RTL, maar zweert zelf bij Six Feet Under.

‘Collega’s zeggen tegen me: zou je dat nou wel doen? Je hebt net de grootste cabaretprijs gewonnen en dan ga je in zo’n spelletje zitten.” Cabaretier Richard Groenendijk doelt op zijn deelname aan Wie ben ik?, de aloude spelshow van RTL4, waarin hij dit seizoen panellid is. „Ik heb ook wel even getwijfeld. Dankzij de Poelifinario-prijs zitten veel zalen nu vol maar in plaatsen als Sittard of Ede sta ik nog voor krap 150 man. Dit is goed voor mijn bekendheid, ik verdien er geld mee. En ik vind het gewoon hartstikke leuk. What’s the big deal?”

Vanaf aanstaande zaterdag is Groenendijk ook te zien in RTL’s luchtige show Volgende Week (RTL4), waarin hij met drie andere cabaretiers het nieuws gaat voorspellen.

U staat al jaren op het toneel. Hoe kan het dat de tv u ineens ontdekt heeft?

„Dat kan ik niet zo goed duiden, maar mijn deelname aan Ranking the Stars zal er mee te maken hebben. Tussen mij en presentator Paul de Leeuw klikt het goed. Terwijl iedereen altijd zei dat wij nooit iets samen zouden moeten doen.”

Waarom niet?

„We zijn te veel hetzelfde. Allebei uit Rotterdam, allebei homo, allebei zwaarlijvig. Maar het werkt, omdat ik niet bang voor hem ben. Ik vind het jammer dat hij het nu soms moeilijk heeft. Zoals Nederland over ‘m heen kan vallen, dat verdient hij niet. Hij heeft het Nederlandse tv-klimaat veranderd. Ik bewonder Paul zeer.”

Waar kijkt u zelf graag naar?

„De laatste tien minuten van Six Feet Under vind ik nog steeds de beste tv ooit gemaakt. Het gaat over de liefde, angst, vergankelijkheid. Mijn vriend kan goed downloaden en ik kan goed kijken.”

Zijn er programma’s die u inspireren?

„Mijn laatste voorstelling Alle dagen is gebaseerd op een documentaire van de moslimomroep. Ik lijk wel van het licht entertainment, maar als ik ergens door geraakt ben, zoek ik ook de pijn op.

„Bij Spoorloos barst ik altijd in huilen uit. En met programma’s als De Rijdende Rechter en Het Familiediner heb ik een haat-liefdeverhouding. Ik smul ervan maar de kleinheid van mensen ergert me ook. Zo’n ruzie tussen twee zussen om een tientje. Ik heb van Bert van Leeuwen een Familiediner-bord gekregen. Daar ik eet ik nu van.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven