Met een beurs van 25.000 euro studeren voor de wereldvrede

Het United World College wil studenten uit de hele wereld onderwijzen, én bijdragen aan mondiaal leiderschap.

Trots toont de Afghaan Mohammad Alami (18) de kamer die hij op het United World College in Maastricht (UWC) deelt met een Canadees, een Amerikaan en een Libanees. Met zijn vieren hebben de studenten er een prettige chaos van gemaakt. Zo voelt het na een paar weken als thuis.

De eerste weken, vertelt Alami, had hij last van heimwee. Maar daarvoor kent het UWC de house parent . Die fungeert als praatpaal voor de studenten. Voor elke zes van deze kamers is er één.

Alami geniet op het UWC in Maastricht onderwijs van een niveau dat in zijn eigen land ondenkbaar is. In twee jaar kan hij hier zijn international baccalaureate (IB) halen, een diploma dat toegang geeft tot universiteiten.

Hoe komen begaafde studenten zonder geld op het UWC? Ze melden zich aan bij comités in 150 landen. Die selecteren jaarlijks gemotiveerde jongeren voor zo’n studieperiode op een van de vestigingen, verspreid over de wereld. Particuliere donateurs financieren beurzen om de kosten, 25.000 euro per jaar, te dragen.

Alami hoopte op plaatsing in Swaziland of Bosnië. Het werd Nederland. „Het maakt me eigenlijk ook niet uit. Het gaat me om het onderwijs en de omgang met mensen uit verschillende culturen.” Als hij het IB-diploma heeft gehaald, wil hij economie en politicologie gaan studeren. Om daarna iets te kunnen betekenen voor zijn geboorteland, zegt hij.

De UWC-organisatie bestaat al een halve eeuw en heeft een ideologische grondslag. Behalve aan goed onderwijs wil het wereldcollege bijdragen aan ‘mondiaal leiderschap’ en ‘wereldvrede’. Met ‘Maastricht’ erbij heeft het UWC twaalf vestigingen. Daar volgen samen 7.500 leerlingen onderwijs, uit 110 landen.

Behalve beursstudenten als Mohammed Alami zijn er ook IB-studenten als Anatol Doroskevic, wiens ouders zelf zijn opleiding betalen. Dat betekent wel dat de 18-jarige Tsjech, die arts wil worden, niet op de campus kan wonen. „Jammer, want de faciliteiten hier zijn ongelofelijk.”

Vorig jaar zat Doroskevic nog op een school in Breda. Het UWC sluit beter aan bij zijn ambities: „Ik wil straks een academische opleiding in een internationaal klimaat. Hier heb je dat ook. En het is meer dan alleen een school. Op allerlei andere vaardigheden, zoals creativiteit, wordt ook een beroep gedaan.”

    • Paul van der Steen