Hoe een spaceshuttle door de straten van LA naar zijn eindbestemming rijdt

Het is weer eens wat anders. In plaats van langsrazende auto’s waren de inwoners van Los Angeles vorig jaar getuige van de verplaatsing van spaceshuttle Endeavour, die op weg was naar zijn nieuwe eindbestemming. Van deze rit is nu een timelapse gemaakt.

Spaceshuttle rijdt door de straten van Los Angeles. Screenshot van timelapse-film

Het is weer eens wat anders. In plaats van langsrazende auto’s waren de inwoners van Los Angeles vorig jaar getuige van de verplaatsing van spaceshuttle Endeavour, die op weg was naar zijn nieuwe eindbestemming. Van deze rit is nu een timelapse gemaakt.

In 2011 stopte het langlopende spaceshuttleprogramma in Amerika en kregen de shuttles een nieuwe (eind)bestemming. Spaceshuttle Enterprise staat tegenwoordig op een vliegdekschip in de New Yorkse Hudson River, Discovery heeft een plekje gekregen bij het Smithsonian Institute, de Endeavour staat inmiddels in het Californian Science Center (CSC) in Los Angeles en Atlantis wordt klaargemaakt voor vertoning in het Kennedy Space Center in Florida.

Een 92 uur durende reis

Nu bracht het vervoer van de Endeavour wat extra uitdaging met zich mee. Om de spaceshuttle in het CSC te krijgen, moest men gebruikmaken van de drukke straten van Los Angeles. Dat dit naast een hoop aandacht zorgde voor unieke beelden, maakt de timelapse van Scott Andrews duidelijk. Samen met zijn team en geholpen door twaalf camera’s legde hij de 92 uur durende reis van de spaceshuttle vast, vanaf het Kennedy Space Center in Florida tot de eindbestemming in LA.

Een opvallende reis, zo vertelt TIME Magazine:

The 6-and-a-half minutes of footage are just a tiny fragment of what was supposed to be a 36-hr. trip and turned out to take four days — and from the look of the video, it’s a wonder it didn’t take much longer. Endeavour crept along in a motorcade attended not just by police and news crews, but by a swarm of tree-wranglers and cherry-pickers, who came along to prune back or pull aside overhanging branches, power lines and suspended signs.

With a 78-ft. wing span and a 58-ft. high tail, Endeavour required a lot of this impromptu path-clearing — not to mention the complete removal of hundreds of trees in advance of the trip. The city has promised that for every tree uprooted, three or four younger, healthier ones will be replanted.

6.000 gigabyte video

In totaal zorgden Andrews twaalf camera’s voor 500 uur film, ook wel zes terabyte data. Die 500 uur video werd opgenomen in de vier dagen dat ze onderweg waren met de shuttle, waarbij ieder teamlid per dag zo’n vier uur sliep op een stretcher in de buurt van de shuttle. Andrews:

“We were up almost constantly. It was a total blur.”

Bekijk hieronder hoe de andere spaceshuttles op hun nieuwe eindbestemming kwamen:

Enterprise:

Discovery:

    • Nando Kasteleijn