Kijk, een taart met een vork

None

Satiregram is misschien wel het leukste Instagram-account van dit moment. Waarom? Het houdt gebruikers op humoristische wijze een spiegel voor van wat zij eigenlijk plaatsten op de populaire foto-app. Satiregram persifleert stereotypische ‘kunstige’ foto’s – bijvoorbeeld beelden van maaltijden, een blauwe lucht met een eenzame wolk, een berg herfstbladeren op straat – door letterlijk deze beelden te beschrijven op een stuk papier of een bierviltje. Om er daarna een foto van te maken met daar overheen een pretentieus kleurenfilter. Dat ziet er ongeveer zo uit: ‘Kijk eens naar dit stukje taart met een vork er in gestoken’ of ‘Ik wilde artistiek overkomen dus maakte ik in het park een foto van bladeren die in een fontein dreven. Ik gebruikte een troebelig filter over de hele foto, ook voor de blaadjes ’. Instagram gebruiken is na het zien van Satiregram niet meer hetzelfde, maar werkt ontnuchterend voor het aandachtszoekende ego.