Jamaicanen vóór Spelen privé niet gecontroleerd

Ex-directeur nationaal dopingagentschap komt met beschuldigingen; wereldantidopingbureau gaat het onderzoeken

Er is opnieuw voeding gegeven aan de opvatting dat de hausse aan Jamaicaanse successen op de atletiekbaan mede het resultaat is van dopinggebruik.

Renee Anne Shirley, de ontslagen directeur van het Jamaicaanse antidopingagentschap Jadco, heeft tegenover persbureau AP verklaard dat Jamaicaanse atleten in aanloop naar de Spelen van Londen in 2012 zeker vijf maanden geen out-of-competition-controles hebben ondergaan. Het wereldantidopingbureau Wada heeft naar aanleiding van Shirley’s uitspraken een onderzoek aangekondigd.

De vijf Jamaicaanse atleten die op doping zijn betrapt, onder wie de sprinters Asafa Powell en Sherone Simpson, werden getest bij wedstrijden, niet bij vliegende controles. In Londen wonnen de Jamaicanen op de sprintnummers acht van de twaalf medailles.

In een reactie op Shirley’s onthulling noemde Jadco-voorzitter Herbert Elliott haar tegenover AP „een beetje dement” en „een Judas”. Zijn verklaring voor het langdurig uitblijven van vliegende controles begin 2012 is dat de Jamaicaanse atleten ter voorbereiding op de Spelen voornamelijk in het buitenland verbleven.

Jadco’s omissie betekende niet dat geen Jamaicaan werd getest. De internationale atletiekfederatie IAAF handhaafde zijn vliegende controles bij de negentien Jamaicanen die deel uitmaken van de zogeheten testing pool. Usain Bolt, met drie gouden medailles de ster van de Olympische Spelen, heeft in aanloop naar ‘Londen’ zeker twaalf out-of-competition-controles ondergaan.

Volgens Elliott zijn de Jamaicanen kort voor de Spelen, tijdens hun trainingskamp in Birmingham, zo intensief gecontroleerd dat elke verdenking overbodig is. Tegen AP zei hij: „Tot ze er gek van werden, zo vaak moesten ze voor een dopingtest opdraven. En er werd niet alleen urine afgenomen, ook bloed. Ik denk niet dat er atleten voorafgaande aan de Spelen strenger gecontroleerd zijn. Sommige van ons zelfs tweemaal per dag.”

Wada-directeur David Howman bevestigde tegenover AP het ‘gat’ in de Jamaicaanse controles, maar zei ook daarvan pas sinds kort op de hoogte te zijn. Hij kondigde onmiddellijk een onderzoek aan, maar kreeg van Jadco niet direct medewerking. Tot ergernis van Howman zijn de Wada-onderzoekers niet voor het einde van dit jaar welkom op Jamaica.

Uit statistieken die Shirley persbureau AP liet inzien, bleek dat 60 van de 71 vliegende controles van 2012 na de Spelen in Londen waren uitgevoerd. Het persbureau kon dat aantal niet verifiëren aan de hand van Jadco-cijfers, omdat Elliott ondanks toezeggingen geen informatie beschikbaar heeft gesteld.

De Jamaicaanse sprinters raakten dit jaar flink in opspraak vanwege de vele grote namen die werden gepakt. Olympisch en wereldkampioen Veronica Campbell-Brown werd positief bevonden op een vochtafdrijvend middel dat doping kan maskeren. Zij kwam er vanaf met een waarschuwing, omdat ze het middel niet zou hebben gebruikt om haar prestatie te verbeteren.

Powell en Simpson zouden het slachtoffer zijn geworden van vervuilde voedingssupplementen. Beide atleten beschuldigden hun nieuwe Canadese krachttrainer Christopher Xuereb. Powell en Simpson wachten op hun straf; beiden zijn nog steeds voorlopig geschorst.