‘Ik ben de enige straatjournalist van Nederland’

Danny Ghosen

Hij is het ettertje van PowNews en sleept krakers, diplomaten en criminelen voor de camera. Ghosen groeide op in Libanon. „Als iemand je sloeg, gaf je twee klappen terug.”

Danny Ghosen: „Peter R. de Vries durf ik niet te bellen.” Foto Lars van den Brink

Danny Ghosen buigt zich middenin een zin plotseling voorover. „Mag ik je iets vragen?” zegt hij zacht. „Mijn Nederlands is op zich prima, maar eh, soms kom ik niet helemaal op het juiste woord. Dus dat eh, daar moet je mij effe bij helpen.... Oké?”

Op televisie is hij het ettertje van PowNews dat krakers en criminelen voor de camera sleept. Maar als reporter Danny Ghosen met een stuk appelgebak aan tafel zit in café Dauphine in Amsterdam, is hij een beleefde, bescheiden jongen. Vijfendertig jaar, 1,65 meter klein. Zijn zwarte haren netjes gekamd, strakke blouse. Ghosen praat snel en plakt achter iedere zin zijn vaste stopwoordje: „Weetjewel.”

Danny Ghosen kwam op vijftienjarige leeftijd als Libanese vluchteling naar Nederland. Hij werkte zich op en werd twee jaar geleden verslaggever van omroep PowNed. Daar maakte hij vrijwel alle items die nieuws opleverden: hij toonde aan dat je kunt stemmen met andermans stempas, ontmaskerde koperdieven en maakte jacht op de zogenoemde ‘kopschoppers’ die een Eindhovense jongen mishandelden. Zijn nieuwste project: buitenlandse diplomaten die hun auto fout parkeren omdat ze de boete toch niet hoeven te betalen.

Ghosen wordt zowel geprezen als gehekeld om zijn vasthoudende interviewstijl. Vrij Nederland omschreef hem begin dit jaar als ‘de nieuwe Peter R. de Vries’. Criticasters zien in hem een treiterkop die boze reacties probeert uit te lokken.

Waarom maakt u zo’n item over foutparkerende diplomaten?

„Ik wil de samenleving dingen laten zien die elke dag gebeuren, maar eigenlijk niet kunnen. Toen ik hoorde dat diplomaten lak hebben aan bekeuringen, ging er bij mij een belletje rinkelen: staan jullie boven de wet of zo? Ik dacht: we gaan ze aanspreken.

„Ik krijg er heel veel positieve reacties op. Mensen op straat komen naar mij toe: pak ze, goed bezig! Niet alleen wij, hardwerkende Nederlanders, moeten boetes betalen. Nee, óók diplomaten. Iedereen is gewoon gelijk, dat zetten wij op de agenda.”

Op tv klinkt u verontwaardigd als u mensen aanspreekt op hun wangedrag. Hoe oprecht is die verontwaardiging?

„Wat je ziet, is hoe ik ben. Als zo’n diplomaat tegen mij zegt ‘wie ben jij om te zeggen dat ik hier niet mag parkeren’, dan denk ik: wacht even. Ik mag jou gewoon aanspreken op je gedrag.”

Als u weer eens wordt aangevallen tijdens een interview, denkt u dan ook op zo’n moment: yes, dit is goeie tv?

„Het is niet mijn doel om mensen boos te krijgen – het is hooguit mooi meegenomen. Vaak heb ik pas achteraf door dat het geweldige televisie is.”

Volgens uw collega’s bij PowNews durft u meer dan anderen. U bent bijna nooit bang.

„Ik ben wel eens zenuwachtig voor een interview, hoor. Maar echt báng? Nee.”

U bent opgegroeid op de straten van Beiroet in Libanon. Bent u daar uw vrees kwijtgeraakt?

„Ja, dat zou kunnen. In Libanon heb ik alles gezien. Ik weet wat het is om tweedehands kleding te dragen. Om een bombardement mee te maken. Om maandenlang niet naar school te kunnen omdat het te gevaarlijk is.

„Je moest in Libanon vechten voor je bestaan. Als iemand je sloeg, gaf je twee klappen terug. Anders liep iedereen over je heen. Ik weet nog dat ik een keer huilend thuiskwam, omdat ik was geslagen. Mijn vader stelde me voor de keuze: óf ik ging terug en sloeg die jongen in elkaar, of mijn vader zou mij een pak slaag geven. Elke dag was overleven. Niks kwam zomaar aanwaaien.”

Heeft u dat gevoel nog steeds: dat u moet vechten voor uw bestaan?

„Iedere ochtend sta ik op met de gedachte: het is weer knokken voor wat ik waard ben. Ik heb het nog lang niet gemaakt hier. Iedere dag is een nieuwe kans om jezelf te bewijzen.”

Uw gezin behoorde tot de christelijke minderheid in Libanon. In veel PowNews-items zijn christenen mikpunt van spot. Hoe kijkt u daarnaar?

„We leven in een vrij land, dus iedereen mag zijn mening hebben. Ik vind het wel jammer. Als jij niet gelooft: prima. Maar laat andere mensen die wel geloven, lekker geloven. Ik zou niet weten waarom PowNews zo tegen religie is. Misschien omdat gelovigen een makkelijk doelwit zijn. Je weet dat je er mensen mee op de kast krijgt.”

U haalde een aantal maanden geleden het Belgische journaal met uw achtervolging van een groep jongens die een Eindhovenaar hebben mishandeld. Alle verdachten bracht u met hun volledige naam en gezicht in beeld, ook na hun aanhouding. Waarom?

„Die jongens hebben iets vreselijks gedaan door een jongen in elkaar te trappen en voor dood achter te laten. Dus wat voor recht heb je dan nog? Ik vind dat je dan gewoon je privacy kwijt bent.”

U bent gelovig. Dan gelooft u toch ook in een tweede kans?

„Ik vind dat iedereen een tweede kans verdient, ja.”

U bemoeilijkt die tweede kans door de ‘kopschoppers’ herkenbaar in beeld te brengen.

„Hadden ze dat niet kunnen bedenken voordat ze iemand kapot schopten? Nou ja, goed, tuurlijk verdienen zij ook een tweede kans. Maar ik ga niet over hun verdere carrière. Wij hebben een uitzending gemaakt, klaar.”

Voor de rechtszaal rukte u zelfs de capuchon af van het hoofd van een van de verdachten.

„Dat vond ik heel erg, dat ik dat gedaan heb. Waarom het gebeurde? Het was in the heat of the moment. Dat krijg je, als je tegen de grens aan opereert. Dan ga je er zo nu en dan overheen.

„Je moet je ook voorstellen dat ik vol adrenaline zit op zo’n moment. Het is verschrikkelijk moeilijk om te doen wat ik doe. Volgens mij ben ik de enige straatjournalist in Nederland. Ik ga naar de moeilijkste plekken, zonder te weten wie ik tegenover me krijg. Ik bedoel: ik zie het Ferry Mingelen nog niet doen. Die zou daar niks van bakken.”

Peter R. de Vries is uw voorbeeld. Heeft u hem wel eens gebeld voor advies?

„Dat durf ik dan weer niet. Dan denk ik: hij heeft het vast druk genoeg. Laat ik hem maar niet lastigvallen. Erg hè? Maar ik kan toch niet zeggen: Hé Peter, ik ben Danny van PowNed, ik heb dat en dat allemaal gedaan, en ik wil een gesprek met je. Zo ben ik niet. Ik ben eigenlijk best bescheiden.”

    • Andreas Kouwenhoven