Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Huis van Afgevaardigden stemt over einde ‘shutdown’

Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden lichten de pers in.
Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden lichten de pers in. Foto Reuters/Jason Reed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt later vandaag over nieuwe wetgeving die een einde zou maken aan de sluiting van de Amerikaanse overheid. Dat zegt een woordvoerder van John Boehner, de voorzitter van het Huis, vanavond tegenover persbureau AP.

De nieuwe wet zou de overheid open kunnen houden tot 15 december en het schuldenplafond verhogen zodat de Amerikaanse overheid bij kan lenen tot 7 februari. Daarnaast staat in het nieuwe wetsvoorstel dat de president, leden van het Congres, de vice-president en duizenden congresassistenten niet meer in aanmerking komen voor bijdragen van hun werkgever voor hun zorgverzekering.

Republikeinen hebben belangrijke eis laten vallen

Het Witte Huis of de Democratische partij heeft nog niet op het nieuws gereageerd. Een ander voorstel van het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden werd eerder vandaag afgewezen door de Democraten.

De Republikeinen eisten eerst dat een nieuwe belasting op medische hulpmiddelen pas over twee jaar zou worden ingevoerd. Die belasting is de financiering voor Obamacare De Republikeinen hebben die eis nu laten vallen, wat een deal tussen de twee partijen dichterbij brengt.

VS naderen schuldenplafond

De Amerikaanse overheid bereikt overmorgen het huidige schuldenplafond. Als de partijen voor die dag geen afspraken maken over een verhoging kan de overheid geen geld meer lenen. De VS kunnen dan later deze maand niet meer aan alle betalingsverplichtingen voldoen.

Daarnaast zit Amerika al in een crisis: de federale overheid in de VS ging 1 oktober op slot. Aanleiding was de invoering van Obama’s zorgwet die de meeste Republikeinen een doorn in het oog is. De fanatiekste leden van de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden, de zogenoemde Tea Party’ers, eisten in ruil voor het openhouden van de overheid dat de financiering voor de zorgwet zou worden ingetrokken. De Democraten peinzen er echter niet over hun belangrijkste beleidsmatige overwinning van de afgelopen jaren de nek om te draaien.

Een uitleganimatie over de shutdown:

‘Zonder deal kan de economische status van de VS verkruimelen’

Onze correspondent Guus Valk legde vanavond uit waarom het falen van deze onderhandelingen grote risico’s voor de Verenigde Staten met zich meebrengt:

“Mochten de twee partijen hier nu niet uitkomen heeft dat waarschijnlijk twee grote concrete gevolgen: de VS kunnen de afgesproken financiële verplichtingen niet meer nakomen, en krijgen te maken met schuldeisers. Bijlenen is dan niet meer mogelijk om bestaande schulden af te lossen omdat het schuldenplafond is bereikt.

Dat heeft weer gevolgen voor de wereldeconomie, want Amerika blijkt niet langer een veilige investering te zijn voor de rest van de wereld, Aziatische landen bijvoorbeeld. Die zullen niet langer schulden van de VS afkopen. En dat betekent dus een verkruimeling van de economische status van Amerika.”