Het ging eens een keer niet over Europa

De financiële wereldtop maakt zich zorgen over de Amerikaanse overheidsfinanciën Het schuldenplafond dreigt Door de situatie in de VS gaat het voor het eerst sinds tijden niet alleen over de eurocrisis

None

redacteur economie

De VS moeten zo snel mogelijk een einde maken aan de onzekerheid over het schuldenplafond. Vrijwel de hele financiële wereldtop heeft daartoe afgelopen weekend opgeroepen, tijdens de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Als er komende donderdag nog geen overeenstemming is tussen het Witte Huis en het Congres over een verhoging van het maximale bedrag dat de Amerikaanse federale overheid mag lenen, lopen de VS volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën het risico dat rentebetalingen of aflossing van de staatsschuld niet meer kunnen worden betaald.

Mark Twain

Hoewel de meeste analisten ervan uitgaan dat het kritieke punt wat later bereikt zal worden, hing het onderwerp als een donkere wolk boven de jaarvergadering van het IMF. Ben Bernanke, de president van de Amerikaanse centrale bank, citeerde volgens verschillende bronnen de Amerikaanse schrijver Mark Twain: „Amerika heeft geen authentieke criminele klasse, behalve dan het Congres.”

Europa stond voor het eerst sinds tijden niet in de schijnwerpers tijdens de vergadering, zei Jens Weidmann, de president van de Duitse Bundesbank. In plaats daarvan waren er zorgen over een groeivertraging in de opkomende markten, en de risico’s die zij lopen als de Amerikaanse centrale bank het maandelijks opkopen van 85 miljard dollar aan staats- en hypotheekobligaties begint in te perken. Toen daar deze zomer sprake van leek, kwam er vanuit de opkomende markten een potentieel ontwrichtende kapitaalstroom op gang richting de VS. IMF-directeur Christine Lagarde riep op dit proces te laten plaatsvinden met „goede timing, een voorzichtige uitvoering en heldere communicatie”.

De Amerikaanse overheidsfinanciën waren evenwel het belangrijkste aandachtspunt. Na afloop van de vergadering zei de voorzitter, de Singaporese minister van Financiën Tharman Shanmugaratnam, dat een oplossing van de kwestie van het Amerikaanse schuldenplafond „eerder het niveau heeft van de basisschool dan van de universiteit.”

Als dit probleem niet uit de wereld wordt geholpen, wordt het moeilijk het vertrouwen terug te krijgen, zei hij. „Dit is een kritiek punt voor ons allen.”

De-Amerikaniseren

De Chinese onderminister van Financiën Zhu Guangyao zei te hopen dat „de VS de wereldwijde zorgen serieus nemen”. Het Chinese persagentschap Xinhua plaatste gisteren een commentaar waarin werd opgeroepen de wereld te ‘de-Amerikaniseren’ en de dollar niet langer de internationale reservemunt te laten zijn. China’s eigen officiële valuta de renminbi is overigens niet volledig vrij verhandelbaar.

Minister Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep van landen die deel uitmaken van de Europese muntunie, was door de begrotingsonderhandelingen in Nederland verhinderd om aanwezig te zijn. Volgens de Franse minister van Financiën Moscovici onderstreept dit dat er een permanente voorzitter van de eurogroep nodig is, die geen minister is in eigen land. Begrotingscommissaris Rehn van de Europese Commissie zei daarentegen dat de afwezigheid van Dijsselbloem aantoonde dat hij zijn rol als minister serieus neemt.

    • Maarten Schinkel