Gijp van Michel van Egmond wint NS Publieksprijs

Rene van der Gijp (Foto ANP)

Het boek Gijp van Michel van Egmond is bekroond met de NS Publieksprijs 2013. Dat is zojuist in het tv-programma De wereld draait door bekendgemaakt.

Het boek over oud-voetballer en analist René van der Gijp ontving 40% van de stemmen en mag zich Boek van het Jaar 2013 noemen.

Michel van Egmond ontving in aanwezigheid van Van der Gijp een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een NS Altijd Vrij 1e klas-abonnement uit handen van Ingrid Thijssen, directievoorzitter NS Reizigers.

De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland en werd voor de 27ste keer uitgereikt. Een recordaantal van ruim 96.000 mensen brachten afgelopen weken hun stem uit. Vorig jaar waren dat er nog 70.000.

In Gijp (uitgeverij Voetbal International) volgt Michel van Egmond, journalist en eindredacteur van het programma Voetbal International, de oud-voetballer René van der Gijp in een roerige periode waarin deze te kampen krijgt met een burn-out.

Het boek is een portret van deze turbulente maanden en schetst met veel anekdotes zijn spelerscarrière, zijn jeugd, zijn televisieloopbaan en zijn levensvisie. Het geeft tegelijkertijd een blik achter de schermen van het tv-programma Voetbal International, waar René van der Gijp als vaste analist aan tafel zit. Het boek stond vorig jaar in totaal 7 weken op nummer 1 in De Bestseller 60 en er gingen al ruim 250.000 exemplaren van over de toonbank. Dat laatste kreeg Van der Gijp in augustus in zijn ‘eigen’ programma te horen:

Naast Gijp waren dit jaar voor de NS Publieksprijs genomineerd: Aan niemand vertellen van Simone van der Vlugt, De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog van Jan Brokken, De voedselzandloper van Kris Verburgh, Dit zijn de namen van Tommy Wieringa en Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika van Geert Mak. De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (mei 2012 - mei 2013).

Vorig jaar won Tonio van A.F. Th. van der Heijden de NS Publieksprijs. Eerdere winnaars zijn onder andere Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt, Het diner van Herman Koch, De overgave van Arthur Japin en Komt een vrouw bij de dokter van Kluun.