Geruchten stuwen aandeel Unit4 op

Na het nieuws over een mogelijke overname van softwareproducent Unit4 steeg het aandeel van het bedrijf op de Amsterdamse beurs gisteren fors. Unit4 maakte eerder op de dag bekend dat meerdere private investeringsgroepen tot 35 euro per aandeel, ongeveer 1 miljard euro in totaal, willen betalen voor het bedrijf. Om welke investeringsfirma’s het gaat, wil Unit4 nog niet zeggen.

Het Sliedrechtse Unit4 is gespecialiseerd in het ontwikkelen van bedrijfssoftware voor onlinedienstverlening. Analisten zeggen dat deze markt nog veel kan groeien. Daarom nam de Rabobank het aandeel van Unit4 eind vorig jaar op in haar lijst van favoriete aandelen voor 2013.

Wereldwijd werken er 4.382 mensen bij het bedrijf, van wie iets meer dan een kwart in Nederland. Vorig jaar draaide Unit4 een omzet van 468 miljoen euro en maakte het een winst van 23,5 miljoen euro.

De afgelopen jaren werd er vaak gespeculeerd op een mogelijke overname. Beleggers reageerden gisteren daarom uitermate positief. Het aandeel sloot ruim 12,41 procent hoger. De beurswaarde van het bedrijf steeg van ruim 863 miljoen euro naar ruim 976 miljoen euro.

Wie al profiteert van deze overnamespeculaties is oprichter en directeur van het bedrijf, Chris Ouwinga. Hij bezit nog steeds 6,3 procent van de aandelen van Unit4. De waarde van zijn aandelenpakket steeg volgens RTL Nieuws gisteren van 54,6 miljoen euro naar 61,8 miljoen euro.

Unit4 is in 1980 opgericht. Begin jaren 90 ging het zich specialiseren in managementsoftware. De softwareproducent fuseerde in 2000 met de Noorse softwareproducent Agresso. Een jaar later verscheen het op de Amsterdamse beurs. De laatste jaren nam het bedrijf tal van softwarebedrijven over, zoals het Britse bedrijf Coda. Momenteel is het bedrijf actief in 26 landen.

„Buiten een grote portfolio van eigen producten en diensten bezit Unit4 ook voor 84 procent Financial Force, dat software voor onlinediensten aanbiedt aan kleine en middelgrote ondernemingen”, zegt analist Martijn Den Drijver van beleggingsspecialist SNS Securities. „ De markt daarvoor is volop aan het groeien. Rekening houdend met soortgelijke Amerikaanse bedrijven kan een mogelijke beursgang van Financial Force tussen 221 miljoen euro en 294 miljoen euro opbrengen.”

„Unit4 doet op dit moment zo geheimzinnig over van de overnamekandidaten, omdat er verkennende gesprekken worden gevoerd”, zegt de financieel bestuurder van het bedrijf, Edwin van Leeuwen. „Die gesprekken vergen enige vertrouwelijkheid.”

    • Piet van de Velde