‘Gemeenten en Sensire sloten in 2012 deal thuiszorg’

Foto ANP / Roos Koole Een medewerkster van een zorginstelling biedt hulp aan een oudere dame.

Negen gemeenten uit de Achterhoek hebben in 2012 ingestemd met een constructie die ervoor zorgde dat thuiszorgorganisatie Sensire al haar medewerkers kon ontslaan en voor minder geld via een ander bedrijf opnieuw kon aannemen. Dat meldt de Volkskrant vanochtend.

Brief van Sensire-voorzitter

De Volkskrant zegt een brief in handen te hebben van Sensire-voorzitter Maarten van Rixtel. Van Rixtel laat in de brief aan de gemeente Oude IJsselstreek weten dat Sensire en de gemeenten afspraken hebben gemaakt over de ‘alfahulpconstructie’. De constructie betekent een besparing voor zowel de gemeenten als voor Sensire.

Een woordvoerder van Sensire liet in september aan persbureau Novum weten dat alleen de mensen die dat zelf willen via de alfahulpconstructie worden ingezet. Alfasens [het bedrijf dat de alfahulp nu levert, red.] is vorig jaar verkocht, maar volgens vakbond FNV heeft Sensire nog steeds een belang in het bureau, omdat de koper een transitiemanager van de zorgorganisatie is. De bond zegt dat het bureau er nu alles aan doet om de ontslagen medewerkers binnen te halen.

Sensire en de gemeenten hebben altijd ontkend dat er sprake was van een dergelijke ‘schijnconstructie’.

Ontslaggolf door onzekerheid 2014

In augustus maakte Sensire bekend dat het bedrijf zijn 1.100 medewerkers ontslaat. Het gaat om mensen die in vaste of tijdelijke dienst aan Sensire verbonden waren. Zij zijn door het bedrijf ontslagen, maar kregen de gelegenheid om als ‘alfahulp’, een baan die minder betaalt, terug te keren.

Dit voorjaar kondigde Sensire de ontslaggolf aan, omdat de overheid fors bezuinigt op de thuiszorg en er veel onzekerheid was over de vraag naar thuishulp in 2014. De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Daardoor kunnen gemeentes nog geen garantie geven over de hoeveelheid thuiszorg die zij nodig hebben en hoeveel zij daarvoor kunnen betalen.

    • Nando Kasteleijn