Downton Abbey, maar dan in het echt

Zien Docu

Secrets of the Manor House

ÉÉN, 23.10-00.00u.

Downton Abbey, de Britse dramaserie over de bewoners en het personeel van een landhuis aan het begin van de vorige eeuw, is in de Verenigde Staten een kijkcijferhit en winnaar van talloze Golden Globes en Emmy’s.

Aanleiding voor de betaalzender PBS, die Downton Abbey uitzendt in de VS, deze serie te maken over het échte leven in de grote huizen van de bevoorrechte klasse.

In vijf afleveringen komt een aantal interessante huizen aan bod. Ten eerste is dat Highclere Castle, waar Downton Abbey wordt opgenomen. Highclere kent een historie waaruit de makers van de serie naar hartelust hebben geput.

Het huis (plus de bijbehorende 400 hectare) is nog altijd in bezit van de graven Carnarvon – dezelfden die de zoektocht naar het graf van Toetanchamon hebben gefinancierd. De vijfde graaf (land rich but cash poor) sloeg in 1895 een rijke tiener aan de haak, een bastaardkind van Alfred De Rothschild, Zij verwierf een titel; hij haar fortuin.

Andere huizen die in deze reeks voorbij zullen komen: Hampton Court (het paleis van Henry VIII), Chatsworth (van de hertogen van Devonshire) en, interessant omdat de zus van de huidige graaf de moeder van een toekomstige koning is, Althorp House, van de graven Spencer.