Kijken: Dan Price leeft in een ‘hobbithol’ van 75 dollar

‘Ik geloof niet in een huis of hypotheek.’ Dan Price (54) woont naar eigen zeggen al tien jaar in een ‘hobbithol’ van een paar vierkante meter. Price bouwde de plek omdat hij de normale wereld wilde ontvluchten.

Dan Price in zijn 'huis'.
Dan Price in zijn 'huis'. Screenshot YouTube

‘Ik geloof niet in een huis of hypotheek.’ Dan Price (54) woont naar eigen zeggen al tien jaar in een ‘hobbithol’ van een paar vierkante meter. Price bouwde de plek omdat hij de normale wereld wilde ontvluchten.

Geïnspireerd door het boek Payne Hollow van Harlan Hubbard, over iemand die zich terugtrekt en besluit veel simpeler te gaan leven, bouwde Price op 33-jarige leeftijd een hut in de bossen van Oregon, gemaakt van hout ter waarde van 75 dollar. Tien jaar geleden verliet hij zijn vrouw en kinderen en besloot hij zich definitief in zijn kleine onderkomen te vestigen. Price tegenover NBC News:

“This place is like my church, my meditation room. This is where I recharge my batteries, this is where I do all my deep thinking.”

Na tien jaar heeft de hut een huiselijke inrichting gekregen, compleet met een mini-keuken, kastjes en een kapstok. Ook is het huis op digitaal gebied van alle gemakken voorzien. NBC News zocht de man op en fotografeerde hem in zijn hut. Op de foto is Price te zien in zijn huis, inclusief een MacBook Air en een iPad. Dat betekent in ieder geval dat hij naast stroom waarschijnlijk ook internet heeft.

Price betaalt per jaar 100 dollar voor de grond waar zijn hut op staat en kan door zijn ‘simpele’ leefstijl leven van 5.000 dollar per jaar. Hij verdient geld met een magazine over zijn leven - genaamd Moonlight Chronicles - en met verschillende karweitjes. Daarnaast schreef hij het boek My Tiny House.

In de wintermaanden, als zijn onderkomen te koud wordt, vertrekt Price naar Hawaii. Daar surft hij van november tot en met april.

De hut lijkt sterk op de hobbithuizen die terug te vinden zijn in The Lord of The Rings-films. Price bouwde zijn hut eerder en haalde zijn inspiratie dus niet uit de films. Toch zorgden de hobbithutten in The Lord of The Rings-films wel voor genoeg andere initiatieven. Zoals de Amerikaanse Rocy en Melissa Pillsbury, die samen een familiebedrijf begonnen dat kant-en-klare hobbithutten levert.

En nog even ter herinnering, een hobbithut zoals we die kennen.

    • Nando Kasteleijn