Curator: niets mis met twee miljoen kilo vlees Willy Selten

Vleesverwerker Willy Selten (midden) tijdens een kort geding over de terugroepactie in april. Foto ANP/ Martijn Beekman

Twee miljoen kilo vlees van de Brabantse vleesverwerker Willy Selten is gewoon geschikt voor consumptie. Dat schrijft althans Jaap van der Meer, de curator van het bedrijf, in een vandaag gepubliceerd faillissementsverslag.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had eerder bepaald dat de voorraad van de omstreden Selten in de vriezer moet blijven, omdat hij ervan verdacht wordt paardenvlees als rundvlees te hebben verkocht.

Van der Meer stelt dat de voorraad afkomstig is van “EU-erkende bedrijven”, schrijft Novum. Hij wil dat de NVWA de inbeslagname intrekt en het vlees goedkeurt voor “handel voor menselijke consumptie”. Zo niet, dan stapt Van der Meer naar de rechter.

Fraude met paardenvlees

In februari werd het bedrijf van Selten stilgelegd op verdenking van fraude met paardenvlees. Het was onderdeel van een groot onderzoek van de NVWA naar paardenvlees. Het bedrijf verwerkte vermoedelijk paardenkarkassen uit Nederland en Ierland tot vleessnippers en mengde deze met rundvleessnippers. Vervolgens werd het verkocht als puur rundvlees.

In april riep de NVWA vijftig miljoen kilo vlees terug dat bij Selten vandaan kwam. Diezelfde maand werd de vleesverwerker failliet verklaard. Selten wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Zijn zaak mag Selten in vrijheid afwachten.

    • Frank Huiskamp