China waarschuwt Spanje voor aanklacht tegen Hu Jintao

Oud-president Hu Jintao

China wil dat de Spaanse regering verhindert dat de vroegere presidenten en partijleiders Hu Jintao en Jiang Zemin worden aangeklaagd wegens genocide in Tibet.

„Wij hopen dat Spanje geen platform biedt aan anti-Chinese separatisten en dat de Spaanse regering maatregelen neemt om te verzekeren dat onze vriendschappelijke bilaterale relaties goed blijven en nog beter worden”, aldus Hua Chunying, de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing gisteren.

Het Spaanse Nationale Hof, de hoogste rechtbank van het land, bepaalde vorige week dat een verzoek van Tibetaanse ballingen om niet alleen Jiang Zemin en zes andere Chinezen maar ook de pas dit jaar afgetreden president Hu Jintao te vervolgen in behandeling moet worden genomen. Dit kan leiden tot vervolging van zowel Hu als Jiang. Zover is het nog lang niet, maar het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaf gisteren toch alvast een schot voor de boeg.

Volgens Tibetaanse organisaties was Hu Jintao eerst als partijsecretaris van de Tibetaanse Autonome Regio tussen 1988 en 1992 en later als president verantwoordelijk voor „verschillende repressiecampagnes”. Jiang Zemin zou als partijleider „de politiek van genocide” hebben bepaald.

Het is politiek en praktisch uitgesloten dat Hu en de bejaarde, zieke Jiang ooit in een Spaanse cel belanden. China zal dat nooit toestaan en geen met China bevriende natie zal hen willen arresteren en bovendien verlaten zij zelden of nooit het moederland.

Spanje is voor China van relatief belang – de handel bedraagt 22 miljard dollar – en meer dan „vriendschappelijk” zijn de betrekkingen niet. Een eventuele vervolging van Hu en Jiang zal worden opgevat als „inmenging in Chinese binnenlandse aangelegenheden” en als zodanig worden afgestraft.