Cardiologen Ruwaard van Putten niet vervolgd

Het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse.
Het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Foto ANP/ Arie Kievit

De cardiologen van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, waar in 2010 een onverklaarbaar hoog sterftecijfer werd geregistreerd, worden niet vervolgd. Bestudering van de aangiften, die ook zijn beoordeeld door twee onafhankelijke artsen, heeft onvoldoende verdenking van strafbare feiten opgeleverd, meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

Het ziekenhuis in Spijkenisse werd in november vorig jaar onder verscherpt toezicht gesteld en de afdeling cardiologie werd gesloten. De cardiologen, die mogelijk fouten hadden gemaakt, moesten hun werkzaamheden neerleggen. Er waren in totaal 29 aangiften gedaan.

De resultaten van het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid worden volgens het OM voor het einde van het jaar verwacht. Een onderzoekscommissie, de commissie-Danner, concludeerde eind september al dat het Ruwaard van Putten niet slechter dan gemiddeld presteerde wat betreft de gezondheidsschade bij patiënten.

Failliet verklaard, daarna doorstart

Het ziekenhuis werd afgelopen juni failliet verklaard. Ruim achthonderd medewerkers raakten hun baan kwijt. Het ziekenhuis had een schuld van 42,5 miljoen euro en bleek al jaren verlieslijdend te zijn. Het ziekenhuis kondigde een doorstart aan onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum, een samenwerkingsverband van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

    • Frank Huiskamp