Beursgang Royal Mail betaalt zich uit - koers stijgt met bijna 50 procent

Kaarten posten in een Royal Mail-brievenbus in centraal Londen.
Kaarten posten in een Royal Mail-brievenbus in centraal Londen. Foto EPA / Andy Rain

De waarde van de Britse Royal Mail, die vandaag haar echte beursgang beleefde, is vanochtend sterk gestegen. De koers van het postbedrijf steeg vandaag naar 4,90 pond, een stijging van bijna 50 procent ten opzichte van de uitgiftekoers, die op 3,30 pond lag.

Particuliere beleggers kunnen sinds vanochtend handelen in aandelen van Royal Mail. Professionele beleggers konden dat al sinds vrijdag. Vrijdag steeg het aandeel met 35 procent.

De vraag naar de aandelen bleek zeven keer zo groot te zijn als het aanbod. Ruim 700.000 individuele beleggers hadden belangstelling getoond voor aandelen. Tien procent van de aandelen van Royal Mail gaat naar de 150.000 werknemers - slechts 375 van hen weigerden. De overige aandelen worden verdeeld onder individuele beleggers, die volgens de Britse staatssecretaris van Handel Michael Fallon recht hebben op een “eerlijk aandeel” in het bedrijf, en professionele beleggers als pensioenfondsen.

NRC Handelsblad schrijft vandaag over de beursgang en de lage uitgiftekoers:

“In het Verenigd Koninkrijk is door de scherpe koersstijging discussie ontstaan over de waardering van Royal Mail. Britse media melden dat er mogelijk een onderzoek komt naar de lage uitgiftekoers.”

De Britse Labour-partij vindt dat de voormalige staatsposterijen te goedkoop naar de beurs zijn gebracht. Tegen de introductiekoers van 3,30 pond is Royal Mail zo’n 3,3 miljard pond (3,9 miljard euro) waard. Een grote aandelenhandelaar oordeelde echter dat Royal Mail minimaal 4,5 miljard pond (5,3 miljard euro) waard zou zijn. Dat is een derde meer dan de introductiewaarde. De institutionele beleggers lijken die mening te delen, nu het aandeel eveneens een derde in de plus staat.

In het land is ook, met name onder werknemers ophef over de privatisering van het bedrijf. De postbodes en sorteerders vrezen verslechtering van werkomstandigheden, en verminderde dienstverlening.

De Britse staat, die tot voor kort eigenaar was van Royal Mail, profiteert wel van de koersstijging. Via twee bedrijven heeft de overheid nog bijna 48 procent van de aandelen in bezit. Het is nog onduidelijk of en wanneer de staat het resterende belang in Royal Mail zal verkopen.

    • Anouk van Kampen